El percentatge de ciutadans bascos que es mostra a favor de la independència d'Euskadi ha caigut 11 punts en dos anys, ja que el 2014 era el 30% de la població la que apostava per aquesta via, mentre que el 2016 defensen la independència el 19% dels enquestats. Aquestes dades es recullen en el Sociòmetre Basc 60, que difon l'Executiu autonòmic, en el qual s'inclou l'evolució experimentada per l'opinió pública basca sobre diversos temes en aquests últims 20 anys

El 38% de les persones enquestades es mostren en contra de la independència, el percentatge més ampli des del 1998, quan s'oposaven a la separació d'Espanya el 24% dels bascos. Per la seva banda, el 19 per cent dels bascos advoca per la independència. Aquest percentatge s'ha reduït en onze punts des del 2014, quan el 30% de la població defensava aquesta possibilitat. Un 30% dels enquestats afirma que estaria o no d'acord amb la independència depenent de les circumstàncies i un 12% no contesta.

Així mateix, el 62% dels enquestats assegura estar molt o bastant satisfet amb la democràcia a Euskadi, mentre que aquest percentatge només arriba al 29% quan es pregunta sobre la democràcia a Espanya i al 31% sobre la democràcia a Europa.

Valoració dels líders

Quant a la valoració que es fa dels líders polítics, el lehendakari, Iñigo Urkullu, torna a ser l'únic polític basc que aprova (rep un 5,3 sobre 10), seguit del president del PNB, Andoni Ortuzar (4,7), del dirigent de Sortu Hasier Arraiz (4,4), de la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia (3,9), del líder del PP basc, Alfonso Alonso (2,3) i, finalment, del portaveu d'UPyD, Gorka Maneiro (2).

En relació amb les institucions d'Euskadi, la població basca es mostra satisfeta amb el seu ajuntament (72%), amb el Govern basc (65%) i amb la seva diputació (63%). Aquestes opinions s'han mantingut estables des de fa 20 anys.

Per contra, la satisfacció amb el Govern central i amb el Consell Europeu, que han estat sempre bastant més baixes, han experimentat un descens en aquests últims anys i han arribat al seu punt de màxima insatisfacció entre els ciutadans (un 69% i un 49%, respectivament).