El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar que confia que el PSOE «compleixi amb allò acordat» i no designi com a candidat per a les eleccions gallegues l'expresident de la diputació provincial de Lugo Jose Luis Gómez Besteiro, si segueix sent investigat per corrupció. En un comunicat, va explicar que tant la resta de partits com el PSOE «han de complir els seus compromisos d'apartar de les llistes electorals persones investigades per delictes de corrupció política». Villegas va voler destacar que «la lluita contra la corrupció ha de ser una prioritat en tots els partits en aquesta nova etapa política» per «recuperar la confiança dels ciutadans espanyols». L'acord de Govern signat entre Sánchez i Rivera conté un apartat especial en què tots dos partits «es comprometen a no incorporar a les llistes electorals ni nomenar alts càrrecs persones amb la condició d investigades a iniciativa del ministeri fiscal per delictes relacionats amb la corrupció que impliquin enriquiment per a l'afectat». efe/ddg madrid

El secretari general del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro, haurà de declarar en l'anomenada operació Pop com a presumpte autor dels delictes de suborn, prevaricació, tràfic d'influències, frau a les Administracions Públiques, frau de subvencions i un altre de continuat de malversació de cabals públics. La declaració tindrà lloc el proper dia 11 de maig, va informar el Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

Les actuacions d'aquesta causa es van iniciar l'11 de juny de 2013 i s'investiguen presumptes irregularitats relacionades amb la gestió del programa KM0, que van denunciar unes treballadores, que igualment van interposar denúncia per assetjament contra el cap del servei de Protocol.

S'investiguen també presumptes adjudicacions il·lícites per afavorir determinats grups empresarials, entre ells Monbus, així com la concessió suposadament fraudulenta de subvencions.

Un altre dels punts objecte d'investigació judicial és el pagament per part de la Diputació, amb inclusió en les anomenades «despeses socials», de quantitats importants, tant d'ajudes mèdiques com de viatges i àpats.

En l'acte sosté De Lara que «en la comissió d'aquests delictes haurien participat un elevat nombre d'autoritats i funcionaris, pertanyents a la Diputació de Lugo, qui coordinadament i de forma continuada en el temps podrien, presumptament, haver perpetrat un cúmul d'irregularitats amb possible encaix penal».

Segons la instructora, podrien haver participat en la contractació il·lícita i manipulació de concursos per beneficiar determinats empresaris, en l'atorgament fraudulent de subvencions sense justificar i en la desviació de fons i cabals públics a fins diferents dels reglats.

I tot això, sense que «els encarregats de vetllar per la legalitat i de fiscalitzar, jurídicament i comptable l'actuació pública, hagin complert la missió», arribant «a participar directament en aquestes il·licituds».

La jutge també fa referència al fet que la investigació va resultar «molt complicada», no només per la «complexitat dels delictes», sinó també «per l'opacitat i falta de col·laboració dels responsables de la Diputació», fins al punt que va ser necessària «l'adopció de mesures restrictives» de drets, com l'entrada i escorcoll a la seu provincial.

Les queixes de Besteiro

El secretari general del PSdeG va assegurar que sent «indefensió» després de ser cridat a declarar en l'operació Pop. La jutgessa Pilar de Lara també s'encarrega de la instrucció de l'operació Pokémon sobre suposades anomalies en adjudicacions a empreses per part d'administracions locals.

Gómez Besteiro, membre de l'Executiva de Pedro Sánchez, va explicar que «lamentablement per ara» no pot donar «cap tipus d'explicació ni aportar informació sobre aquest tema, ja que està sota secret de sumari» i no té «accés als motius».

Quan disposi de les raons, va anunciar que estarà, «com sempre», a disposició de la ciutadania i dels mitjans de comunicació «per aclarir tot el que sigui oportú», com ja va fer -va continuar- «en el seu dia».