Letònia i Estònia aixecaran tanques a les seves fronteres orientals amb Rússia, projectes dissenyats per reforçar la seguretat de la regió bàltica que contribuiran també a controlar els fluxos de refugiats que intentin usar aquesta via per entrar a l'espai Schengen. Des de les autoritats frontereres dels dos països es va insistir que, encara que les tanques, la neteja de la vegetació a les zones de demarcació i el reforç de les patrulles permetran a Letònia i Estònia estar millor preparades per gestionar qualsevol flux de sol·licitants d'asil, els plans es van aprovar abans que la crisi dels refugiats a Europa adquirís la seva actual dimensió.

Per altra banda, més de 146.000 refugiats i immigrants han travessat el mar Mediterrani en el que portem d'any i en el mateix període 455 han mort en el seu intent de fugir d'una vida de conflicte o persecució, segons les últimes dades distribuïdes per l'Organització Internacional de les Migracions.

En els dos mesos i mig transcorreguts de 2016, més de 137.160 immigrants o refugiats que van arribar a les costes europees van triar la ruta del Mediterrani Oriental, entre Turquia i Grècia, una travessia en què van morir 354 persones. Altres 9.100 van escollir la ruta del Mediterani central, entre Líbia i Itàlia, odissees en què van morir 97 persones. Alhora, altres 400 immigrants van creuar des del Magrib fins a Espanya, i 4 van morir en l'intent.

Per part seva, l'oposició turca va criticar el preacord entre el Govern de Turquia i la Unió Europea (UE) sobre la repatriació dels refugiats que arriben a les illes gregues. En lloc de rebre diners de la UE i quedar-se amb tots els refugiats, Turquia hauria de enviar diners a Brussel·les i enviar a Europa tots els immigrants, va dir l'oposició.