El secretari general del Partit Socialista Gallec (PSG), José Ramón Gómez Besteiro, va anunciar ahir que renuncia a presentar-se a les primàries del seu partit i, per tant, a ser candidat a les eleccions gallegues d'aquest any, perquè està essent investigat per almenys deu delictes. Besteiro va deixar clar ahir en roda de premsa que això en cap cas comportarà que deixi de liderar el PSG.

Besteiro haurà de declarar el proper 11 de maig en el marc de l'anomenada operació "Pulpo" com a presumpte autor dels delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, frau a les administracions públiques, frau de subvencions i un altre continuat de malversació de fons públics. El líder socialista ja estava essent, a més, investigat des del mes de juliol de l'any passat per tràfic d'influències, prevaricació, suborn i contra l'ordenació del territori, en el marc del cas Garañón que, com aquesta nova causa, també instrueix la jutgessa Pilar de Lara.

La renúncia a aspirar a la Xunta implica que el PSOE compleix a Galícia el pacte firmat amb el grup de Ciutadans per intentar conformar un Govern a l'Estat. Al document, ambdues parts es van comprometre a no incorporar a les llistes electorals persones investigades per delictes de corrupció que puguin implicar enriquiment.

En la seva compareixença d'ahir, Besteiro va remarcar que no es presentarà a la candidatura per "responsabilitat" i per una qüestió que ha de ser imprescindible en qualsevol polític, com és la "coherència". Amb la decisió, va afegir, "es frena la meva candidatura però no el canvi a Galícia", tot afegint que no vol que el cas que l'afecta a ell "s'utilitzi com a excusa per impedir qualsevol canvi a Espanya o a Galícia". Malgrat això, va insistir que no deixa el lideratge de l'organització política a la comunitat. A més, va dir que se sent orgullós d'haver presidit la Diputació de Lugo i de l'equip de govern amb el qual va treballar.

De Lara investiga Besteiro i sis persones més en aquesta operació que busca aclarir si a la Diputació de Lugo, que el dirigent va presidir des del 2007 fins al 2015, es van gestionar fons de manera irregular. La urbanització de la parcel·la d'O Garañón, on el socialista té un pis, ha generat la polèmica urbanística més gran que ha viscut Lugo en els darrers anys, perquè va ser aixecada just al costat del Parc de Rosalía de Castro, el principal pulmó verd de la ciutat, i això va motivar diversos processos judicials, manifestacions i innombrables disputes entre polítics de diferents partits.

D'altra banda, el PSOE de Lugo va sortir també al pas per expressar el seu suport "rotund" a Besteiro i va afirmar que afirmar que "s'estan utilitzant els temps judicials per interferir i canviar els temps polítics". En aquest sentit, va dir que el seu no és un cas aïllat i que l'exalcalde d'Ourense, Agustín Fernández, no va ser candidat les passades municipals per una imputació que, tan bon punt van passar els comicis, va acabar "arxivada".