L'Oficina d'Investigació i Anàlisi de França (BEA), encarregada de les indagacions sobre el vol de Germanwings estrellat el passat 24 de març als Alps francesos, ha confirmat avui el caràcter voluntari de l'accident i va demanar reforçar el control mèdic dels pilots.

L'informe final de la investigació de seguretat, divulgat avui, manté que l'alemany Andreas Lubitz, que patia depressió, va modificar intencionadament la configuració del pilot automàtic perquè l'aparell baixés i no va respondre ni a les trucades dels controladors ni als cops en la porta de la cabina.

En aquest document, la BEA demana, entre altres coses, que s'exigeixi un seguiment mèdic als pilots amb antecedents psicològics o psiquiàtrics i que s'arribi a un "millor equilibri" entre el manteniment del secret mèdic i la seguretat pública.

L'organisme ha apuntat que són necessàries regles més clares per saber quan cal trencar el secret mèdic, davant la constatació que diversos especialistes privats coneixien els trastorns de Lubitz i la seva professió i en canvi no van fer arribar aquesta informació a les autoritats aeronàutiques o la seva empresa .

El BEA va dir ser conscient de la reticència dels pilots a l'hora de declarar els seus problemes i buscar ajuda mèdica per por a perdre la seva llicència, a causa de "l'elevada inversió financera i l'atractiu lligat a la seva professió".

Per això, ha instat els operadors a implementar mesures per mitigar els riscos socioeconòmics relacionats amb la pèrdua de la llicència per raons mèdiques.

Va recomanar a més promoure l'aplicació de grups de suport per als pilots amb l'objectiu que puguin parlar d'aquests problemes, i definir les modalitats sota les quals la normativa de la Unió Europea permetria que siguin declarats en condicions de volar mentre estiguin prenent medicaments antidepressius.

El BEA no apunta a la presència obligatòria de dues persones a la cabina de vol, encara que creu que "va en el bon sentit", perquè no pot garantir que s'evitin els accidents, especialment en cas de suïcidi.

"Som conscients que es tracta d'un problema difícil. No podem pretendre que són mesures cent per cent eficaços", va concloure en la conferència de premsa el director de l'organisme, Rémi Jouty.