L'oficialista Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) va prohibir ahir als seus afiliats ocupar nous càrrecs al Govern i va acordar decidir en un termini de 30 dies si segueix a l'executiu, fet que s'interpreta com un clar distanciament amb la presidenta del país, Dilma Rousseff.

La mesura de prohibir als seus afiliats ocupar nous llocs en el gabinet es va adoptar durant una convenció nacional d'aquest partit, el més influent del país i de la pròpia coalició de govern, en la qual molts dirigents de la formació van exigir una ruptura "immediata" amb Rousseff i el Partit dels Treballadors (PT), al qual ella pertany.

El PMDB també va acordar que la decisió sobre la possible sortida d'aquesta formació del Govern, exigida a crits per la nombrosa dissidència del partit, serà presa en un termini de trenta dies per la nova directiva que es designarà durant la convenció.

"Són mesures de precaució", va indicar Wellington Moreira Franco, un dels principals líders del PMDB, que va explicar que l'aguda crisi política i econòmica que afronta el Brasil exigeix "prudència a tots els dirigents" i a "la pròpia societat".

El PMDB té com a principal líder al vicepresident del país, Michel Témer, primer en la línia successòria en cas que prosperi el judici polític que l'oposició promou al Congrés contra Rousseff per unes irregularitats en què el Govern hauria incorregut per maquillar els seus balanços fiscals de 2014 i 2015.

Durant la seva intervenció en la convenció, Témer va admetre que "la crisi política i econòmica" del Brasil és "gravíssima" i va instar a la "unitat de tots" per superar-la. Tot i això, va evitar al·ludir a les demandes d'alguns sectors del PMDB de trencar amb el Govern, tot assenyalant que la situació del país exigeix "no caldejar els ànims" i va assegurar que la formació pretén "rescatar els valors de la República i retrobar la via del creixement econòmic i el desenvolupament".

El PMDB ocupa actualment 7 dels 31 ministeris que té el Govern de Rousseff i representa la segona minoria a la Cambra de Diputats i la primera al Senat. Al mapa regional, governa en 7 dels 27 estats del país, mentre que en el pla municipal té encara més presència i compta amb 1.041 de les 5.570 alcaldies.

Temporal de pluja a Sao Paulo

Paral·lelament, un temporal de pluja que assota la regió metropolitana de Sao Paulo va deixar almenys 21 morts, una desena de ferits i diverses ciutats inundades, van informar ahir fonts oficials.