Txernòbil i Fukushima destrueixen el mite que l'energia nuclear és segura i evidencien que s'ha de prescindir d'ella, va afirmar el director executiu de Greenpeace, Mario Rodríguez, en la presentació d'un informe que denuncia l'alta exposició radioactiva que encara pateixen les poblacions afectades. Cinc anys després de la catàstrofe de Fukushima -la més greu al costat de la de Txernòbil de fa 30 anys-, un equip de Greenpeace ha visitat la zona i ha mesurat dosis radioactives molt superiors als estàndards internacionals i entre dos i 10 vegades més grans que l'objectiu fixat pel Govern nipó.

La responsable de nuclears de Greenpeace, Raquel Montón, una de les integrants de l'expedició, acabada d'arribar de la prefectura de Fukushima, va destacar que el nivell establert per Japó de 0,23 microsievert/hora a l'àrea afectada "no es mesura mai", sinó que oscil·la entre dos i fins i tot 12 microsievert/hora.

Els organismes internacionals aconsellen, en condicions normals, una exposició d'1 mil·lisievert/any i, en cas d'accident nuclear, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica eleva la xifra a 20 mil·lisieverts/any.

Una de les zones on Greenpeace ha realitzat els seus mesuraments, a 47 quilòmetres de la central de Fukushima, al districte de Iitate, una persona no podria estar més de vuit hores a l'exterior de casa seva per no superar els 20 mil·lisieverts, va explicar Montón, que va descriure la desolació, l'abandonament i l'estigmatització que pateixen les víctimes.

Des de març de 2011, Greenpeace ha realitzat 25 mesuraments de radiació a la prefectura de Fukushima. Els ciutadans segueixen alarmats" i unes 63.000 persones encara esperen l'aixecament de les ordres d'evacuació per tornar a casa, va destacar la responsable de la campanya nuclear, que va criticar la dificultat i la falta de suport econòmic de les víctimes (600 euros al mes).

Es creu que la majoria de les zones altament contaminades romandran inhabitables durant dècades i que generacions de famílies que es van veure forçades a separar-se durant l'evacuació no tornaran a trobar-se mai.

Durant el seu viatge a Fukushima, va explicar Montón, era habitual veure centenars i centenars de bosses amb la terra procedent de les tasques de descontaminació, amuntegades i sense control. Al setembre de 2015 es van emmagatzemar 9.160.000 bosses de residus d'un metre cúbic cadascuna en 114.700 emplaçaments.

"La quantitat de residus que es van produir en el període posterior al desastre és sorprenent. Només al voltant de la central, els residus cobreixen una àrea de 16 quilòmetres quadrats", assenyala l'informe "Ferides nuclears: el llegat etern de Txernòbil i Fukushima", un resum de tres estudis anteriors.

Pel que fa als efectes sobre la salut de Txernòbil i Fukushima, en el primer cas la mortalitat és més alta, el percentatge de natalitat és menor, el càncer ha augmentat i els problemes psíquics són freqüents entre els supervivents. Al Japó "ha augmentat la incidència de trastorns mentals com la depressió, ansietat i estrès posttraumàtic, i s'ha detectat un increment del càncer de tiroide". No obstant això, van afirmar Montón i Mario Rodríguez, hauran de passar segles abans de conèixer-se totes les conseqüències.

A Txernòbil, cinc milions de persones encara viuen a zones contaminades; una àrea de 10.000 quilòmetres quadrats, equiparable a deu vegades la província de Saragossa, segueix sense ser apta per a activitats econòmiques, i la zona d'exclusió de 30 quilòmetres al voltant del reactor segueix contaminada i no es pot viure allà.

Accidents freqüents

Tots dos van insistir que els accidents nuclears tenen lloc cada deu o dotze anys i ningú pot garantir el contrari. "El renaixement d'aquesta energia de què parla el lobby nuclear és fals i la realitat és que hi ha un declivi", van coincidir.

"Quan vaig estar fa 20 anys a Txernòbil em deien que era impossible que una cosa així passés a Occident i cinc anys després va tornar a passar", va emfatitzar el director executiu de Greenpeace, en l'opinió del qual les nuclears espanyoles poden apagar-se sense problema, ja que la potència elèctrica instal·lada dobla la necessària. "Tenim cafeteres atòmiques" que impedeixen el foment de les renovables, va concloure Rodríguez, abans de suggerir als presidents d'Endesa i Iberdrola que facin un intercanvi familiar i portin les seves famílies al Japó, dient-los que la nuclear és "segura".