Trump ha de suspendre un míting per un enfrontament que acaba amb ferits

Els incidents, que van deixar dos policies lesionats, es van produir entre defensors i detractors de l'aspirant republicà

13.03.2016 | 00:00
Un dels enfronaments entre defensors i detractors de Trump.

Cinc persones detingudes i dos agents de la policia ferits, un dels quals en rebre un cop d'ampolla al cap. Aquest és el balanç dels incidents entre els defensors i detractors de l'aspirant republicà a la residència dels Estats Units Donald Trump a Chicago, i que el van obligar a suspendre el míting que hi havia de fer divendres. Les protestes havien estat organitzades des de feia dies per una coalició d'activistes estudiants, religiosos i polítics de la ciutat, entre els quals hi havia nombroses organitzacions llatinoamericanes i afroamericanes. La tensió en els actes de Trump ha anat creixent en els darrers dies, i dimecres passat, a Carolina del Nord, un dels assistents va ventar un cop de puny a un manifestant negre després que aquest interrompés l'esdeveniment a crits.
Trump es va veure obligat a suspendre l'acte de divendres a Chicago i a traslladar-lo a una altra data pels episodis violents. Les càmeres de televisió dels principals canals del país van mostrar imatges dels enfrontaments violents entre detractors i partidaris del candidat tant a dins com a fora del Pavelló Chicago de la Universitat d'Illinois, on havia de celebrar-se l'acte. "Després d'una trobada amb agents de la llei, Tump ha determinat que per seguretat dels cents de milers de persones reunides dins i fora del pavelló, el míting d'avui es posposarà a una altra data. Moltes gràcies per la seva presència i per favor marxin", van indicar en un comunicat. Mentrestant, una gran concentració de gent va voltar el pavelló, dins del qual els manifestants cridaven "que es foti en Trump" i "Bernie, Bernie", en referència a l'aspirant demòcrata. Un dels manifestants va arribar a pujar a atril des del qual havia de parlar Trump i els responsables de seguretat van intentar reduir-lo. Arran dels fets, la policia de Chicago va informar que es van produir cinc detencions: dues perpetrades per la seva policia i dues més per agents del campus de la Universitat. La cinquena va ser la del periodista de la CBS News Sopan Deb, que va ser arrestat per motius que encara ahir es desconeixien.

Les reaccions
Trump va lamentar a través de les principals cadenes de televisió que "la llibertat d'expressió, un dret recollit per la Constitució dels Estats Units, va ser violada" i que el país està tan dividit i furiós ue "ja no es poden ni celebrar mítings". A més, va dir que cal "recuperar llocs de treball per a la gent" per posar fi a la violència. D'altra banda, els seus rivals a la contesa republicana també van reaccionar i el senador Ted Cruz va titllar els fets de "conseqüència previsible" de la retòrica de Trump i dels seus posicionaments. El senador Marco Rubio, a més, va emetre un comunicat en el qual va vincular la situació a la "divisió creada durant vuit anys" pel president Barack Obama entre "els que tenen i els que no, línies racials i ètniques i línies de gènere per guanyar les eleccions". També va criticar que es privés Trump de la seva llibertat d'expressió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema