Rodrigo Rato va doblar any rere any el sou del que llavors era el seu cunyat, Santiago Alarcó, a Caja Madrid i Bankia, que el va ?contrac?tar com a expert en mercats internacionals. Alarcó va començar cobrant 120.000 euros anuals el 2011 i dos anys després va arribar a guanyar més de 480.000 euros.

Entre els més de 5.000 folis que composen el sumari del cas Rato, que investiga l'origen de la fortuna de l'exvicepresident del Govern, figuren la seva exdona, de la qual es va separar el 2013, els fills, els germans i els seus nebots, en relació amb les moltes empreses amb les quals presumptament haurien eludit pagaments a Hisenda. També Santiago Alarcó, germà de l'exdona de Rato, Ángeles Alarcó, actual presidenta de Paradors Nacionals, que va ser contractat "a finals de 2010 o començaments de 2011", segons explicava el mateix Rato al jutge.

L'expresident de Caja Madrid aclaria que es va contractar el seu excunyat per la seva dilatada experiència en mercats internacionals i per reforçar aquesta àrea en l'entitat financera, encara que diversos dels exempleats de la caixa que han desfilat davant del jutge Antonio Serrano-Arnal no han sabut explicar de què s'ocupava ?exactament Alarcó.

El mateix Rato va admetre que desconeix si es va contractar o no, ja que ell no estava al corrent "dels detalls de les contractacions".