Alemanya ha fet un cop de timó cap a la dreta. Segons les projeccions de vot després del tancament dels col·legis en tres estats federats durant les eleccions regionals d'ahir, l'auge dels populistes de dretes d'Alternativa per a Alemanya (AFD) contrastava amb el càstig a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel i al Partit Socialdemòcrata (SPD ). Així doncs, i segons els sondejos difosos per la primera cadena de la televisió pública ARD, la formació ultradretana, recolzada per un discurs de tall xenòfob contra l'acollida de refugiats, aconseguiria el 24% dels vots a Saxònia-Anhalt; el 14,9% a Baden-Wüttemberg; i el 11,7% a Renània-Palatinat. En el primer dels tres estats els populistes es van situar com a segona força regional després de la CDU, davant la pèrdua de pes de l'esquerra i, sobretot, de l'SPD, que va quedar relegat com el quart partit en aquest "land", amb menys de la meitat de vots que l'AFE. Amb relació a aquests resultats, el líder de l'SPD, Sigmar Gabriel, va mostrar la seva preocupació i va dir que evidencien que "els partits democràtics són vulnerables" i que cal ocupar-se d'aquest fenomen.

Segons les projeccions fetes públiques per l'ARD, els socialdemòcrates també van caure amb força a Baden-Wüttemberg, on formaven part del govern com a soci minoritari dels Verds, que van millorar la seva posició amb el 30,5% dels sufragis. L'SPD va perdre més de 10 punts, fins al 12,8% dels vots, i va tornar a ser superat en aquest "land" per l'AFE. La CDU es va deixar també 12 punts, fins al 27% dels sufragis, en un "land" tradicionalment conservador, en què van pujar els liberals de FDP (8,4).

Els socialdemòcrates van aconseguir mantenir el lideratge a Renània Palatinat, amb el 36,8% de les paperetes, per davant dels conservadors (32%) i dels populistes (11,7%), que es van situar com a tercera força política.