El jutge que investiga el cas Imelsa ha imputat el PP de València per blanqueig i ha ofert a l'exalcaldessa Rita Barberá declarar voluntàriament abans de decidir si eleva la causa al Tribunal Suprem. Segons el fiscal, «hi ha indicis suficients de la participació» de Rita Barberá i del diputat autonòmic i exregidor Miguel Domínguez en la comissió del delicte de blanqueig i pel qual el jutge ha decidit imputar també el PP.

En un acte notificat ahir, l'instructor explica que els escrits presentats pel fiscal «contenen indicis racionals que fonamenten jurídicament aquesta petició». El jutge ha prorrogat un mes més, fins al 14 d'abril, el secret en la causa principal, i ha aixecat el de la peça separada de blanqueig, en la qual estan investigats mig centenar de regidors, exregidors, assessors i exassessors del partit.

La imputació s'ha estès al PP de la ciutat de València per blanqueig i el jutge ha citat a declarar de nou quatre investigats -el dia 8 d'abril- per la seva suposada proximitat als diners presumptament il·lícits. Es tracta del fins ara portaveu del grup municipal, Alfonso Novo, l'exregidora María José Alcón, l'exsecretària del grup Carmen García-Fuster, i la seva secretària María José Pi, i tots ells es van negar a declarar en la seva primera citació.

El jutge també ha ofert declarar al diputat autonòmic i exregidor Miguel Domínguez, abans de decidir si eleva la causa per blanqueig al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Es dóna la particularitat que en la causa conviuen aquests dos tipus d'aforaments, davant el Suprem en el cas de Rita Barberá per ser senadora, i davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el cas de Domínguez per ser diputat autonòmic.

D'altra banda, el jutge ha demanat un informe a la Fiscalia Anticorrupció sobre la conveniència de declarar la complexitat de la causa i ampliar així de 6 a 18 mesos la investigació de la peça separada.

Sobre l'oferiment perquè els dos aforats, Barberá i Domínguez, puguin ser escoltats voluntàriament en relació a uns fets pels quals podrien resultar imputats, el jutge ha al·ludit a la doctrina del Suprem segons la qual «han de depurar al Jutjat d'Instrucció d´origen totes les diligències necessàries per completar la investigació dels fets».

No serien interrogats

Si acceptessin la fórmula de la declaració voluntària, la senadora i el diputat autonòmic compareixerien davant jutge i fiscal, assistits per advocat, prèvia designació de procurador i havent tingut coneixement de les actuacions. El jutge els atorga un termini de vint dies per declarar si ho desitgen i ha puntualitzat que no seran interrogats.

El vicesecretari de Sectorial del PP, Javier Maroto, va assegurar que és Rita Barberá qui ha de decidir si accepta la invitació del jutge per acudir a declarar abans de decidir si eleva la causa al Suprem. El dirigent del PP va confirmar que l'exalcaldessa de València acudirà avui al ple del Senat. Maroto va recordar que la seva posició segueix sent la mateixa, la que la regeneració democràtica és «incompatible» amb els casos de corrupció, no només al PP sinó en tots els altres partits, i cal «purgar» les organitzacions, si bé va advertir que davant d'aquests casos no es pot ser «Torquemada».