La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, està decidida a mantenir el seu rumb en la crisi migratòria a la recerca d'una "solució duradora" per reduir l'arribada de refugiats, malgrat el "llarg dia" viscut diumenge pel seu partit en uns comicis regionals marcats per l'avanç del populisme de dretes. "Hem avançat en la recerca de solucions, però no tenim encara una solució duradora", va admetre en la seva primera compareixença davant els mitjans després dels comicis regionals de diumenge, on la seva gran coalició entre conservadors i socialdemòcrates va patir una forta caiguda de vots.

El tancament de fronteres en l'anomenada ruta dels Balcans ha derivat en una "clara reducció" en l'arribada de refugiats, tant a Alemanya com a Grècia, va explicarla cancellera i líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU).

Va assenyalar, però, que aquesta situació no es pot entendre com una solució "duradora", ja que "l'objectiu dels 28 és restablir Schengen", el que no vol dir que Macedònia mantingui aquest tancament amb Grècia, sinó que Grècia "ha d'assegurar les fronteres exteriors".

Per part seva, Alternativa per a Alemanya (AFD), força populista de dretes que diumenge va irrompre amb força en tres parlaments regionals del país, es va presentar a Berlín com un partit "conservador, liberal, cívic, patriota i obert" i va rebutjar que se l'emmarqui en l'extrema dreta. Els líders del partit, Frauke Petry i Jörg Meuthen, van destacar el seu èxit electoral tot i la "propaganda" en contra i d'haver estat, van afirmar, "increïblement estigmatitzats", insultats i fins i tot agredits. "Alemanya ha triat i creiem que és un bon dia per a la democràcia", va manifestar Petry repetint el seu missatge de la nit electoral.