El president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar la retirada de la major part de les forces militars russes desplegades a Síria en considerar que ja han complert la seva missió després de sis mesos d'operació aèria. "Crec que la tasca que les nostres Forces Armades i el ministeri de Defensa tenien per davant s'ha complert totalment, per això ordeno al ministre de Defensa que comenci el replegament del gruix de les nostres forces de Síria", va anunciar el president rus.

Putin va telefonar el líder sirià, Bashar al-Assad, per transmetre-li la decisió i comunicar-li que Rússia mantindrà a Síria seva base aèria de Jemeim i la seva capacitat aèria per poder controlar el compliment de l'alto el foc. "Les nostres bases, la marítima a Tartus i la d'aviació a l'aeròdrom de Jemeim seguiran funcionant. Cal defensar-les per terra, mar i aire", va explicar el líder rus durant una reunió amb responsables de Defensa i Exteriors. A partir d'ara, va afegir, aquestes bases "han de complir una funció molt important de control sobre l'alto el foc i la creació de les condicions per al procés de pau".

Malgrat que la situació humanitària és catastròfica en diferents parts del país després de cinc anys de contesa que han causat 270.000 morts, segons xifres de l'Observatori Sirià de Drets Humans, actualment és especialment greu a les àrees assetjades, on l'ONU calcula que hi ha unes 400.000 persones atrapades.

Si hi ha hagut una ciutat que en l'últim any s'ha convertit en el símbol del patiment dels civils assetjats és Madaya, envoltada pels lleials al règim de Al-Assad i on al desembre passat les imatges de nadons desnodrits difoses per activistes per internet van donar la volta al món.

Des de començaments de 2016, unes 30 persones han mort en aquesta localitat per la falta de menjar i medicaments, segons l'activista Nasir Ibrahim, membre del Consell Revolucionari Local de Madaya. "Per ser sincer, la gent no té esperança i està molt decebuda, sobretot, amb l'ONU. Se suposava que el setge acabaria amb l'aplicació de les resolucions del Consell de Seguretat", va apuntar Ibrahim.