El Congrés i el Govern, el poder legislatiu i l'executiu, s'acosten a un possible conflicte institucional d'atribucions «greus» per la negativa del Govern en funcions de sotmetre's al control del Parlament. Així ho va advertir el president de la Cambra, Patxi López, després de la reunió de la Mesa del Congrés, on per majoria es va acordar seguir tramitant iniciatives de control a l'Executiu, inclosos els plens amb preguntes.

Patxi López, que és la tercera autoritat de l'Estat, ha enviat una carta a la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, instant-la a reconsiderar la postura de l'Executiu basada en un informe dels serveis jurídics de la Secretaria d'Estat de Relacions amb les Corts segons el qual un Govern en funcions no ha de sotmetre's al control del Congrés, ja que no compta amb la confiança del mateix. En cas que el Govern mantingués la seva negativa, López va assegurar que podria arribar-se fins i tot al Tribunal Constitucional. En aquest informe s'arriba a assegurar que aquest tipus de control podria constituir un «frau de Constitució».

El Parlament, per contra, pensa que tots els actes del Govern estan sotmesos al control parlamentari tot i que estigui en funcions i la seva activitat sigui només la de gestionar assumptes de tràmit. Així ho entenen tots els grups polítics representats al Congrés excepte el PP, que s'ha oposat a que el Poder Legislatiu controli al Poder Executiu.

Obligació constitucional

A la carta enviada a la vicepresidenta, López argumenta que l'obligació del Govern de sotmetre's al control del Congrés que fixa l'article 66 de la Constitució «existeix tot i estar en funcions respecte aquelles qüestions que són de la seva competència, tal com s'assenyalava en l'informe de la Secretaria General del Congrés sobre les activitat de la Cambra durant el període en el qual el Govern està en funcions».

López assenyala en el mateix document que l'Executiu «conculca la seva obligació de sotmetre's al control polític del Congrés», i li demana que reconsideri aquesta decisió. La Comissió de Defensa que se celebra demà ja ha citat el ministre de Defensa, Pedro Morenés, perquè comparegui per explicar la reunió dels ministres de Defensa de l'OTAN i sobre les operacions navals al mar Egeu.

Patxi López ha respost als arguments governamentals assenyalant que si bé «el Govern no té la confiança de la Cambra, aquesta si té la confiança dels ciutadans» que, ha recordat, són els que ostenten la sobirania nacional.