L'oposició brasilera va alertar que si es confirmen els rumors que afirmen que l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, acusat de suposada corrupció, serà nomenat ministre en el Govern de Dilma Rousseff, el país estarà davant d'una «clara maniobra per alliberar-lo de la presó». El diputat Silvio Torres, secretari general del Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB), va afirmar que si aquest nomenament es confirma, «el primer objectiu és lliurar Lula del risc d'anar a la presó, ja que com a ministre tindria un estatus privilegiat».

Des de fa dies, la premsa brasilera especula amb la possibilitat que Lula assumeixi un ministeri, un rumor sobre el qual Rousseff va ser preguntada directament i que es va negar a comentar, amb l'excusa que les decisions del Govern «no es discuteixen» amb la premsa. El president del governant Partit dels Treballadors (PT), Rui Falcao, va donar ales als rumors quan va defensar que l'exmandatari ocupi un lloc en el gabinet.

Per altra banda, l'excap de l'oficialisme al Senat del Brasil Delcidio Amaral va acusar Rousseff i Lula da Silva de participar en múltiples casos de corrupció, segons documents filtrats per la premsa. La declaració d'Amaral a la Policia, oferta en el marc d'un acord de cooperació amb la Justícia, va ser acceptada per la Cort Suprema, amb el que es va incorporar a la causa oberta pel cas de corrupció a Petrobras.

En la seva declaració, que suma 255 pàgines i aporta proves com les seves agendes oficials, llistes de trucades i passatges aeris, el senador denuncia també nombrosos polítics de partits oficialistes i d l'oposició. Entre d'altres il·lícits, acusa Rousseff i Lula de fer xantatge a testimonis dels casos de corrupció, entre ells a ell mateix.