L'Audiència Nacional ha rebutjat cedir a l'Argentina la part de la investigació del cas Gürtel relacionada amb Àngel Sanchis Herrero, fill de l'extresorer del PP Ángel Sanchis, al qual, igual que al seu pare, s'acusa d'un delicte de blanqueig continuat per ajudar Luis Bárcenas a buidar els seus comptes a Suïssa.

La secció segona de la sala penal, encarregada de jutjar la trama Gürtel, s'oposa en un acte a la inhibició reclamada per un jutjat de Buenos Aires amb l'argument que l'activitat de blanqueig que se li atribueix «no és possible entendre-la sense la que s'atribueix» a Bárcenas, successor d'Àngel Sanchis Perales en la tresoreria del PP.

D'aquesta manera, diu la Sala, Sanchis Herrero «és una peça més dins de la trama que ordeix per fer aflorar uns diners presumiblement il·lícits tret d'Espanya, amb la finalitat de blanquejar-los després», de manera que els magistrats consideren «necessari» el seu enjudiciament amb la resta de la causa. Això és així, afegeixen els magistrats, perquè «en cas contrari, a més que la trama quedaria incompleta, s'estaria trencant la continència» de la causa.

Per fer aquesta petició, la Justícia es basa en la investigació que va obrir relacionada amb el cas Gürtel després que el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, del qual és titular De la Mata, s'inhibís de part de la causa referida a un ciutadà argentí, Edgar Patricio Bel, que suposadament va col·laborar amb els Sanchis, pare i fill, i Luis Bárcenas en l'ocultació dels fons que es trobaven a Suïssa.

Ara, en el marc d'aquesta investigació, el jutjat nacional Criminal i Correccional Federal 8 de Buenos Aires ha requerit a De la Mata la inhibició, també pel que fa a la investigació a Espanya a Sanchis fill per les seves vinculacions amb Patricio Bel.

Escrit de la Fiscalia

Per oposar-se a la inhibició, el tribunal recorda que la Fiscalia, que demana per a Herrero 6 anys de presó i multa de 9 milions d'euros, descriu en el seu escrit d'acusació «el tràfic a través del qual Luis Bárcenas fa arribar a determinats comptes suïssos importants quantitats de diners, aconseguides il·lícitament a Espanya, que després, amb la cooperació, entre d'altres, d'Àngel Sanchis Herrero aconsegueix repatriar a Espanya».

El relat de la Fiscalia, afegeixen, permet «veure la ubicació en l'espai de l'activitat delictiva per la qual acusa, que se situa per diferents països, dels que l'Argentina és només un d'ells».