Després d'una complicada negociació entre PP, PSOE i C's, el Congrés va aprovar en el seu primer ple ordinari dues iniciatives en defensa de la unitat d'Espanya, i una d'elles aposta també per reformar la Constitució per actualitzar el projecte de convivència comuna. Les dues proposicions no de llei -una del PP i una altra de C's- van poder tirar endavant gràcies a l'abstenció recíproca del grup popular i socialista.

D'aquesta manera, el PSOE es va abstenir en la iniciativa del PP, que sí que va comptar amb el vot a favor de Ciutadans, mentre que els socialistes van donar el seu suport a la proposició del partit d'Albert Rivera i el PP es va abstenir perquè incorpora la voluntat de reformar la Carta Magna. Si la proposició del PP va ser aprovada amb 147 vots afirmatius, 79 negatius i 101 abstencions, la de Ciutadans va rebre 131 suports, 85 van votar en contra i 114 es van abstenir.

Va ser en el primer ple ordinari d'una legislatura que està en dubte en no entreveure's un acord que permeti un Govern estable i en el qual el PP, tal com va defensar la diputada Dolors Montserrat, va demanar al PSOE i a Ciutadans que no anteposin a la defensa de la unitat d'Espanya la reforma de la Constitució.

Tant PP com C's van posar l'accent a dir que no passaran per l'adreçador dels que volen «trencar» la unitat d'Espanya i van apostar, en el cas de Montserrat, per la «democràcia» com a única solució a la via rupturista. efe/Ddg madrid

Quinze dies després de la investidura fallida del socialista Pedro Sánchez, el líder del PSOE i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van obrir la porta a reprendre les negociacions per a la formació del nou govern, estancades en les últimes dues setmanes. Sánchez es va mostrar «encantat» de poder reunir-se de nou amb Iglesias per «desbloquejar» la situació i permetre així «posar en marxa el vehicle del canvi».

Hores abans, el líder de Podem també havia expressat el seu desig de tornar a parlar amb el PSOE de l'únic govern «aritmèticament viable», vist ja que l'opció amb Ciutadans només pot tirar endavant si compta amb el suport del PP. Iglesias va insistir que aquesta opció «és dolenta per a Espanya» i per això va tornar a apostar per «un govern a la valenciana» conformat per les forces d'esquerra.

De moment, tots dos van intercanviar missatges per intentar fixar una data per a aquesta trobada i els seus respectius grups parlamentaris es van donar suport mútuament amb el seu vot en el ple del Congrés en diverses iniciatives. Un fet que el número dos de Podem, Íñigo Errejón, creu que va en el «bon camí» per a un hipotètic acord d'investidura. «Ens sembla molt saludable que quan parlem d'acords sobre polítiques socials anem junts. Indica una bon camí que pretenem aprofundir», va destacar.

Paral·lelament, els equips negociadors del PSOE i Ciutadans es reuniran avui o demà amb Compromís per obrir una nova etapa de diàleg que permeti desbloquejar la situació i poder demanar més suports a la seva proposta de Govern abans que es convoquin noves eleccions el 2 de maig.

Fonts socialistes i de Compromís van confirmar que la reunió tindrà lloc en les properes 48 hores després d'una setmana en què aparentment no s'han produït contactes entre les diferents forces polítiques per promoure un acord.

Compromís era una de les quatre formacions que eren a la taula promoguda pel líder d'IU, Alberto Garzón, per impulsar un pacte d'esquerres, taula que no s'ha tornat a reunir després que l'equip socialista es negués a participar sense Ciutadans, i Podem, per part seva, vetés la formació taronja. IU, com a promotor d'aquest fòrum, va deixar clar que no es tornarien a reunir mentre no participessin totes les forces polítiques i, per aquest motiu, només s'han reunit en dues ocasions.

Rivera demana ajuda al PP

Per part seva, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va convidar el PP a que junts busquin en quins punts poden estar d'acord per reformar la Constitució, de la mateixa manera que van acordar debatre de manera conjunta al Congrés les dues propostes en suport de la unitat d'Espanya. Rivera, en la seva intervenció per defensar la proposició no de llei de Ciutadans que recolza «el que sembla obvi», la igualtat i la unió de tots els espanyols, va insistir que el que vol és que es «garanteixi» la unió, però també «una nova etapa il·lusionant i reformista».