El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, acudirà avui a la Cimera de la UE a Brussel·les amb el suport del Parlament a la posició espanyola sobre la crisi dels refugiats, després que els grups parlamentaris hagin aconseguit el primer consens d'aquesta legislatura.

El document subscrit per tots els grups parlamentaris va serconsensuat pels portaveus de la comissió mixta per a la UE com una declaració institucional del Congrés i estableix que Espanya exigirà el respecte al dret d'asil i rebutjarà les expulsions col·lectives de refugiats. El text va ser acordat pels portaveus minuts abans que comencés la compareixença al Congrés del secretari d'Estat per a la UE, Fernando Eguidazu, per explicar la posició que portarà Rajoy a la cimera de Brussel·les.

Eguidazu va valorar molt positivament l'acord, que van celebrar tots els grups en destacar la importància que el Govern vagi a la reunió de la UE amb una postura comuna acordada pel Parlament. Va deixar clar que Espanya defensarà que «qualsevol actuació ha de respectar els drets dels sol·licitants d'asil, la legalitat internacional i l'europea».

La declaració, aprovada de forma unànime, rebutja l'adopció de qualsevol acord amb Turquia que estableixi «expressament o indirecta la possibilitat de procedir a expulsions col·lectives a territori turc o a qualsevol estat no membre de la UE». Considera «imprescindible» garantir que qualsevol expulsió a Turquia només sigui possible «quan la mateixa sigui adoptada després de la conclusió definitiva del corresponent expedient d'asil individualitzat amb totes les garanties».

Concentració a Madrid

Per altra banda, milers de persones (5.000 segons els organitzadors) es van reunir a Madrid per instar el Govern a rebutjar al Consell Europeu el preacord entre la UE i Turquia per expulsar a aquest país els refugiats que arribin a territori comunitari.