Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán van comparèixer per segona vegada com a investigats en el cas dels ERO als jutjats de Sevilla, on van defensar la legalitat dels ERO i van ratificar les seves declaracions d'abril de 2015 davant el Tribunal Suprem. Per això, van dir que no contestarien a cap pregunta de les parts personades, després de la qual cosa es van consignar diverses de les realitzades per la Fiscalia Anticorrupció i pel PP, que exerceix una de les acusacions populars.

En arribar, tots dos van ser increpats per diversos ciutadans, que els van qualificar de «xoriços», i una vegada que van entrar als jutjats, es van corejar consignes com «No hi ha pa per a tant xoriço» i «PSOE, PP, la mateixa merda és».

La presència dels dosva coincidir amb la citació judicial de la regidora sevillana Cristina Honorato, de Participació nSevilla, que està acusada per una protesta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca en una sucursal bancària, diversos dels membres del qual es van concentrar davant els jutjats.

Les compareixences dels dos expresidents, acusats pel Suprem de prevaricació administrativa, i la de l'exconseller José Antonio Viera, imputat a més per malversació, es va fer dins de la peça dels ERO relativa al «procediment específic».

Instrucció prioritària

Aquest procediment va ser el creat per la Junta d'Andalusia per ajudar empreses en crisi, i la instrucció d'aquesta peça, que se segueix per prevaricació i malversació, es considera prioritària perquè afectarà la resta de la causa, amb gairebé 300 imputats. En aquest procediment, la Junta va aportar 855 milions d'euros entre els anys 2000 i 2012, segons la xifra que va fixar la jutge que va començar el cas el 2011, Mercedes Alaya.

Tots dos van comparèixer durant una mitja hora davant del jutge de reforç del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, Álvaro Martín, que no els havia imputat un delicte en concret i va citar per al 30 de març l'exvicepresident andalús Gaspar Zarrías i dos exconsellers andalusos.

Els dos expresidents van lliurar als periodistes sengles comunicats. En el de Griñán es criticaven els «efectes mediàtics» de la seva presència als jutjats de Sevilla. José María Mohedano, l'advocat de Griñán, va assegurar que el Govern espanyol «va pressionar» perquè el seu defensat fes el «passeig» als jutjats de Sevilla i declarés pel cas dels ERO amb l'objectiu de tapar els nous casos de corrupció desvetllats després de les eleccions generals.

En el comunicat de Chaves, per la seva banda, se sosté que durant el seu mandat, que es va perllongar 19 anys entre 1990 i 2009, en els Consells de Govern que va presidir «mai es va impulsar, es va mantenir o es va aprovar una decisió il·legal».