El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va advertir que «la incertesa política», la «demagògia» i «algunes coses» que s'estan veient fan perillar la confiança en Espanya. Rajoy va clausurar la convenció sobre creixement i ocupació organitzada pel seu partit amb un discurs merament econòmic en què va repassar les reformes del seu mandat, en què considera que ha d'insistir qui assumeixi les regnes del proper Executiu. Després de recordar les promeses electorals que va fer el PP en matèria econòmica davant els comicis del 20 de desembre, Rajoy va assenyalar que la recuperació econòmica no es va produir «per casualitat» i va assenyalar que perquè la política econòmica funcioni cal tenir un «objectiu clar», no recórrer a la «demagògia barata» i pensar en «l'interès general». «La incertesa política, la demagògia, algunes de les coses que estem veient i algunes afirmacions que estem escoltant poden posar en perill moltes coses, la més important la confiança en Espanya», va insistir Rajoy. efe/ddg madrid

Dues setmanes després de la seva investidura fallida, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer un pas endavant i va reobrir els contactes amb Podem i IU al marge del seu soci, Ciutadans, que va veure com el PP rebutjava la seva oferta d'una reunió «a tres» demà al costat dels socialistes. Després de diversos missatges creuats en les darreres hores, Sánchez i el líder del Podem, Pablo Iglesias, van mantenir una conversa telefònica en què van acordar reunir-se de nou «abans de Setmana Santa» per «normalitzar el diàleg» entre els dos partits.

Sánchez i Iglesias van constatar que «malgrat les diferències de criteri» sobre la formació de govern, comparteixen que és positiu que es normalitzi el diàleg entre tots dos, després que les negociacions quedessin trencades a finals de febrer, uns dies abans de la investidura frustrada del líder socialista. La conversa va posar fi a tres setmanes de distanciament entre PSOE i Podem després que la formació liderada per Iglesias decidís el 24 de febrer passat suspendre les negociacions «a quatre», en les quals també hi havia IU i Compromís, en protesta pel pacte signat pels socialistes amb Ciutadans.

No obstant això, a la reunió amb Iglesias està previst que Sánchez hi acudeixi sense la companyia del líder de Ciutadans, Albert Rivera, tot i que des de la signatura del seu acord els dos partits es van comprometre a anar sempre de la mà en les converses per formar govern. De moment, la portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va advertir al PSOE que si la negociació és sobre la base del document amb Ciutadans «serà molt difícil, per no dir impossible», que es pugui arribar a un acord sobre la formació de govern.

Segons Montero, el seu partit pot negociar amb els socialistes, però «no pot trair les seves propostes programàtiques», que són «de defensa de la majoria social i no de defensa que segueixin governant uns pocs privilegiats». En tot cas. el secretari general del PSOE i Rivera van mantenir una reunió en què van reafirmar que el document subscrit entre els dos partits «segueix sent la base de qualsevol negociació». Abans d'aquesta trobada de Sánchez i Iglesias, els equips negociadors de PSOE i IU es reuniran avui al Congrés, també sense la presència de Ciutadans.

Garzón no vol C's a la reunió

El líder d'IU, Alberto Garzón, va assegurar que la reunió amb els socialistes té com a objectiu «explorar qualsevol possibilitat que pugui obrir un govern construït des de l'esquerra». Garzón va opinar que és «necessari» que a la cita no hi sigui Ciutadans perquè «la relació ha de ser amb el PSOE», en no ser possible construir un govern progressista amb la formació de Rivera.

Ciutadans va treure importància al fet que el PSOE els deixi una mica de banda en aquesta segona ronda de converses. El secretari del grup parlamentari, Miguel Gutiérrez, considera que la trobada entre Sánchez i Iglesias està mes dirigida a que tots dos superin les seves diferències. Gutiérrez, això sí, va carregar contra el PP per rebutjar reunir-se amb els socialistes i Ciutadans demà, com era la proposta del partit de Rivera.