La presidenta brasilera, Dilma Rousseff, que durant el seu primer any al poder no va tolerar ni una lleugera sospita de corrupció, sembla haver guardat la seva «escombra» en nomenar ministre el seu antecessor Luiz Inácio Lula da Silva. L'expresident serà a partir d'ara titular de l'influent Ministeri de Presidència, cartera des d'on pot controlar tots els ressorts del poder, malgrat que contra ell existeixen serioses sospites d'enriquiment il·lícit, blanqueig de diners i falsificació de documents.

El seu nomenament va ser justificat amb la necessitat del Govern de millorar la seva articulació política amb el Congrés en moments en què Rousseff s'enfronta a l'amenaça d'un possible judici polític per a la seva destitució, que tramita al Parlament des de finals de l'any passat.

No obstant això, en el cas de Lula tindrà una conseqüència directa i serà que l'expresident passarà a tenir estatus privilegiat, fet pel qual les causes en contra passaran a l'òrbita de la Cort Suprema, que no té la mateixa agilitat que els tribunals inferiors.

Molts analistes van recordar que el 2011, el seu primer any al poder, Rousseff va sorprendre el país en destituir en forma gairebé sumària cada ministre esquitxat per quelcom que fes olor de corrupció. Brasil s'havia acostumat a Lula, a qui sempre li havia tremolat el pols a l'hora de destituir algun col·laborador que estigués vinculat a aquests assumptes i preferia suggerir una renúncia només quan l'aigua els arribava al coll.

Rousseff, però, va ser la cara oposada del seu carismàtic padrí i en els seus primers temps a la Presidència va guanyar punts davant l'opinió pública gràcies a la seva intolerància amb la corrupció, que ara ha desaparegut.