L'expresident Luiz Inácio Lula da Silva ja és ministre de la Presidència, però no podrà exercir les funcions del seu càrrec fins que es resolgui la decisió judicial que va suspendre el seu nomenament, va explicar el titular de l'Advocacia General de la Unió (AGU) de Brasil, José Eduardo Cardozo. Un jutge de Brasília va demanar l'anul·lació cautelar del nomenament de Lula com a ministre, però el Govern va anunciar que va presentar un recurs.

Lula «té un impediment per a l'exercici de la seva actuació, però està investit», va assenyalar Cardozo. L'advocat de l'Estat i exministre de Justícia va declarar que el ministeri de la Presidència «no està vacant», tot precisant que només «hi ha hagut una suspensió dels efectes de la investidura del càrrec».

Cardozo no va explicar si després de la decisió judicial que va demanar la suspensió del seu càrrec Lula continua aforat o no, encara que va destacar que aquesta qüestió no «preocupa el Govern». L'exministre va reiterar que Lula va ser nomenat titular de la cartera de la Presidència «per col·laborar amb el país» i no perquè aconseguís l'estatus privilegiat amb què compten els ministres i que evita que siguin jutjats per un tribunal comú.

Cardozo va insistir que la designació de Lula com a ministre es va donar dins del marc de la llei i va qüestionar la «imparcialitat» del magistrat que va anul·lar de manera cautelar el nomenament de qui va ser cap d'Estat, que és objecte de dues investigacions.

El magistrat Itagiba Catta Preta, del Tribunal Federal de Brasília, va suggerir que Rousseff podria haver comès un delicte i va argumentar que si Lula assumeix el càrrec de ministre tindrà poder per fer una «intervenció indeguda» a la policia, la Fiscalia i el poder judicial.

L'advocat de l'Estat també va carregar contra la decisió del jutge Sergio Moro de publicar unes escoltes telefòniques gravades a Lula. Una de les converses va generar la sospita que la presidenta del Brasil va designar Lula da Silva ministre per poder retardar el procés jurídic contra l'expresident, que va prendre possessió del seu càrrec en un clima de protestes als carrers.