La Comissió Executiva Federal del PSOE ha nomenat una comissió gestora a Galícia, encapçalada per la diputada Pilar Cancela, per dirigir el partit després de la decisió de José Ramón Gómez Besteiro de renunciar a la secretaria general del PSdeG. La gestora tindrà un termini de sis mesos per convocar el congrés autonòmic que elegirà la nova executiva de la federació. Ferraz va decidir nomenar aquest òrgan després que Gómez Besteiro dimitís del seu càrrec de secretari general, al qual va arribar al setembre de 2013, en estar imputat per deu delictes en dos casos judicials. L'Executiva del PSOE que lidera Pedro Sánchez va assegurar que «respecta i comparteix» la decisió de Besteiro de dimitir, «valora el seu gest i reconeix i agraeix la seva tasca» al capdavant del partit a Galícia. efe/Ddg santiago

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va avançar que en la reunió que mantindrà amb Pedro Sánchez la setmana que ve demanarà al secretari general del PSOE que intenti convèncer Ciutadans que s'abstingui per permetre «un govern a la valenciana». «Quan alguna cosa no funciona, cal canviar-la», va manifestar Iglesias després de la reunió amb els líders autonòmics del partit.

En la trobada prevista en els propers dies entre el líder de Podem i Pedro Sánchez, Iglesias va afirmar que proposarà un acord «més seriós i elaborat» que permeti «avançar» en matèries socials, reforma fiscal, habitatge i pensions, tot i que es posin en relleu «certes incompatibilitats». El líder de Podem va destacar que espera que la «bona relació» entre el PSOE i Ciutadans en l'intent de pacte d'investidura serveixi perquè els socialistes puguin «convèncer» el partit de Rivera de la seva abstenció i, així, permetre «un govern a la valenciana».

Va insistir que el pacte entre PSOE i Ciutadans representa un «pas enrere» per al partit socialista, ja que no inclou «ni la derogació de la Lomce, el copagament farmacèutic o la pujada del salari mínim». «Segurament hi ha una majoria social que vol veure Pedro Sánchez de president, treballant amb nosaltres», va assegurar, tot afegint que és «la fórmula guanyadora» perquè és «el millor per a Espanya».

Va insistir que el «govern a la valenciana» serà possible amb la unió de PSOE, Podem, Izquierda Unida, Compromís i amb un «diàleg honest» amb el PNB, i va recordar que aquesta coalició sumaria més vots que el PP i Ciutadans.

Per altra banda, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el PP van titllar de «pintoresc» i «patètic» que el secretari general del PSOE hagi demanat ajuda al primer ministre grec, Alexis Tsipras, perquè intercedeixi davant el líder de Podem perquè faciliti la investidura.

Des de Brussel·les, Rajoy va tornar a carregar contra Sánchez per la seva petició a Tsipras i li va demanar «donar una miqueta més de nivell a la política». El líder del PP va insistir que és «absolutament incapaç» de qualificar la iniciativa de Sánchez, si bé va considerar que es tracta d'una situació «pintoresca».

Rajoy reitera la seva oferta

Rajoy va reiterar la seva oferta d'un govern sustentat per PP, PSOE i Ciutadans en considerar que és «la més raonable, la més moderada, la més assenyada, la que més confiança genera i la que hi ha a més països de la Unió Europea». «El que estem veient en aquests moments a Espanya no és el més raonable, ni el més edificant», va afegir el president del Govern en funcions, qui va demanar als socialistes que, almenys, s'abstinguin.

Al PSOE, la seva secretària d'Estudis i Programes, Meritxell Batet, va opinar que és «absolutament normal» que Sánchez comentés amb Tsipras la necessitat que a Espanya hi hagi un govern de progrés «i que així li ho fes veure a Iglesias per seva proximitat ideològica». «Aquesta aproximació és una bona notícia i s'hauria de veure complementada amb una altra d'encara millor, i és que a Espanya hi hagi un govern socialista que impulsi en la mateixa direcció», va manifestar Batet.

Alhora, la dirigent del PSOE va veure també «absolutament normal» que el dirigent de Syriza hagi declinat la mediació per no interferir en assumptes interns.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va assegurar que «el substancial» és que el seu partit i el PSOE tornin a negociar, més enllà que Sánchez sol·licités ajuda a Tsipras.

Ciutadans va assenyalar que està convençut que el PSOE no creu en el model de Tsipras per a Espanya, però si en algun moment ho considerés, «nosaltres no hi serem», va advertir el secretari general del grup parlamentari al Congrés.