PSOE, Podem i C's aniran al?TC?per poder sotmetre el Govern a controls

L'Executiu acusa el president del Congrés de fer «seguidisme» dels socialistes en aquest tema

19.03.2016 | 00:00
Patxi López va defensar la intervenció del TC.

El PSOE, Podem i Ciutadans veuen inevitable acudir al Constitucional perquè aclareixi si un Govern en funcions s'ha de sotmetre al control parlamentari, mentre l'Executiu insisteix que no pot fer-ho i acusa el president del Congrés, Patxi López, de secundar els socialistes.
Va ser la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va acusar López de fer «seguidisme» del PSOE i li va dir que abril hauria de ser «el mes conciliador per buscar acords» i no un període per «fer oposició» a un Executiu sense capacitat política, que està intentant formar Govern amb el suport «indispensable» dels socialistes.
Aquest missatge es va produir després que Patxi López es reunís amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, per intentar convèncer-lo que l'Executiu, encara que estigui de manera transitòria, s'ha de sotmetre a la fiscalització de la Cambra , com demanen la majoria dels grups parlamentaris.
Però Ayllón va seguir defensant que un Govern sense la confiança parlamentària «no té l'obligació» de sotmetre's al control ni el Congrés responsabilitat per exigir-ho, si bé va reconèixer que hi ha certs fets d'especial transcendència, com la posició d'Espanya a la UE davant la crisi dels refugiats, sobre els que veu convenient informar, com ja s'ha fet.
De la mateixa manera que Ayllón va insistir en aquesta posició, Patxi López va tornar a mostrar-se partidari que sigui el Tribunal Constitucional el que aclareixi els dubtes sobre quan s'ha de sotmetre el Govern al control parlamentari, perquè considera que l'«arbitrarietat» de l'Executiu «no es pot admetre».
Ara, el següent pas en aquesta polèmica institucional sembla que el faran els grups parlamentaris, que són els que poden promoure aquesta consulta perquè l'alt tribunal dirimeixi el conflicte d'«atribucions», una petició que ha de ser aprovada pel Ple del Congrés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema