Tres israelians i un iranià van morir ahir en un atemptat a Istanbul, perpetrat per un suïcida suposadament de nacionalitat turca, mentre que els hospitals van registrar ahir 46 ferits.

La detonació va tenir lloc al matí en una cantonada de la popular avinguda Istiklal, un cèntric carrer per als vianants que alberga nombrosos comerços, cafeteries i bars.

El suïcida va fer detonar els explosius que portava mentre caminava per la cantonada del carrer Belo amb Istiklal, a pocs metres de distància de l'edifici de governació del districte de Beyoglu, tal i com assenyalava l'emissora CNNTürk.

Inicialment s'especulava que aquest edifici oficial pogués haver estat el blanc de l'atemptat, o que el terrorista es va immolar abans d'aconseguir el seu objectiu previst. Però diversos testimoniatges reproduïts per la premsa turca suggereixen que l'atacant es va apropar a un grup de turistes per fer detonar la seva càrrega.

Gràcies al fet que els successos van passar a primera hora del matí, el famós carrer encara no registrava l'enorme densitat de vianants que té en hores puntes com a mitja tarda o a la nit.

Entre les quatre persones que van morir, a més del suïcida, hi ha tres ciutadans israelians i un iranià, segons informa el diari turc Hürriyet. Una circular del Ministeri de Salut, reproduïda pel mateix diari, va assenyalar que hi ha sis israelians entre els 46 ferits en l'atemptat.

Però el Ministeri d'Afers exteriors israelià va precisar que s'havien registrat onze nacionals entre els ferits de l'atac, dels quals almenys quatre es troben en estat entre greu i moderat, i la resta en situació lleu.

La nota de les autoritats turques assegura també que quatre ferits són ciutadans d'Alemanya, Dubai, Islàndia i Iran, però portaveus del Ministeri d'Exteriors alemany van desmentir davant la premsa que hi hagués ciutadans alemanys afectats.

El Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació no té constància que hi hagi espanyols afectats per l'atemptat suïcida. El Consolat està seguint la situació i en contacte amb les autoritats turques.

Segons Hürriyet, el secretari d'Exteriors d'Israel, Dauri Gold, va anunciar que interromprà un viatge per Estats Units per traslladar-se a Istanbul, al mateix temps que Tel Aviv va enviar dos avions de l'Estrella de David Roja a Turquia. Els avions, proveïts d'instal·lacions mèdiques, traslladaran els ciutadans d'Israel ferits cap al seu país.

Ankara i Tel Aviv mantenen tenses relacions diplomàtiques des de l'assalt israelià a la "Flotilla de la Llibertat" de Gaza el 2010, però Istanbul ha seguit sent una destinació habitual per al turisme israelià i la delegació israeliana a Ankara ha seguit funcionant, malgrat l'expulsió de l'ambaixador el 2011.

L'atemptat no va ser reivindicat ahir, ni tampoc hi havia dades oficials respecte als vincles polítics del responsable, més enllà del fet que és un atemptat suïcida.

Vincle incert amb Estat Islàmic

El diari Hürriyet cita filtracions policials segons les quals s'hauria identificat ja l'autor com un home d'uns 34 anys, amb les inicials S. I. Segons aquesta informació, S. I. era un dels quatre potencials terroristes de l'Estat Islàmic (Dáesh) buscat per tot Turquia.

També li van ser atribuïts atacs contra les oficines del partit esquerrà prokurd HDP a les províncies meridionals de Mersin i Adana, el maig de l'any passat. Anys abans, al 2007, la mateixa persona estava suposadament fitxada com un activista del grup marxista radical DHKP-C, que realitza esporàdicament atemptats de menor escala.

L'atemptat d'ahir, perpetrat a la zona més comercial d'Istanbul, lloc de compres, passejos i oci nocturn, és el cinquè atemptat suïcida de gran envergadura en mig any.

Dos suïcides del Dáesh van matar 102 persones en una manifestació d'esquerres a Ankara el passat octubre; el va seguir l'atemptat de la Mesquita Blava, també atribuït al Dáesh, i dos atemptats amb cotxe bomba a Ankara, un contra un comboi militar i l'altre contra un autobús ple de civils.

Aquests dos últims atacs, que van deixar 30 i 37 morts, respectivament, van ser reivindicats al cap de diversos dies per un grup radical kurd d'orientació marxista, els Falcons de la Llibertat de Kurdistan (TAK).

Si es confirma que el suïcida es dirigia intencionadament contra el grup de turistes, l'atemptat manté major similitud al del passat 10 de gener a l'esplanada de la Mesquita Blava a Istanbul, en el qual un gihadista d'origen sirià va matar 12 turistes alemanys i un peruà en fer-se detonar.