El primer ministre britànic, David Cameron, es va mostrar perplex, ahir, per la dimissió del titular de la cartera de Treball i Pensions, Iain Duncan Smith. Cameron va anunciar que tornarà a estudiar les retallades a les Ajudes a la dependència que van provocar la renúncia.

"Vam dissenyar junts aquesta Ajuda per donar donar suport als més vulnerables i dotar de més independència als discapacitats. Tots vam acordar que la gran quantitat de recursos que s'estan dedicant als discapacitats han de ser gestionats de manera correcta per centrar-se en qui més els necessiten", va dir Cameron en una carta de resposta a la renúncia ahir a la nit.

El cap del Govern acusa Duncan Smith, un dels cinc ministres euroescèptics que s'han rebel·lat contra la postura oficial de Downing Street i defensen la sortida de la Unió Europea (UE), de no haver aixecat la veu contra aquesta decisió col·lectiva a les reunions del Gabinet.

El Govern va anunciar dimecres una retallada de 4.400 milions de lliures (5.600 milions d'euros) durant els propers quatre anys en el fons per als anomenats Pagaments per la Independència personal.

Davant la polèmica que ha aixecat aquesta mesura, que afectarà 640.000 britànics d'entre 16 i 64 anys, el primer ministre va avançar que tornarà a estudiar els plans per rebaixar les ajudes.

Des del Partit Laborista, primer de l'oposició al Regne Unit, s'ha suggerit que la dimissió del polític escocès té més a veure amb la campanya antieuropea de cara al referèndum del proper 23 de juny, en la qual Duncan Smith és una de les cares visibles de les polítiques socials del Govern.

Poc després de la renúncia de Iain Duncan Smith per desacord amb les retallades de les ajudes socials, Cameron va nomenar Stephen Crabb, en tant que nou ministre de Treball i Pensions. Crabb, un escocès de 43 años, ha exercit de ministre per Gal·les en el Gabinet de Cameron.