El president d'Estats Units, Barack Obama, va arribar ahir a Cuba, en una històrica visita de tres dies per segellar el procés d'acostament amb l'illa. L'Air Force One, l'avió presidencial nord-americà on Obama va viatjar acompanyat de la seva esposa Michelle, les seves filles Malia i Sasha i la seva sogra Marian Robinson, va sortir el migdia de la Base Aèria d'Andrews, als afores de Washington a les 13:32 hora local (17:32 GMT) i va arribar a l'Havana en menys de tres hores.

Al costat d'Obama i la seva família van viatjar la líder de la minoria demòcrata a la Càmera de Representants, Nancy Pelosi, els senadors demòcrates Patrick Leahy i Dick Durbin i el republicà Jeff Flake, mentre que una delegació més àmplia de líders polítics i empresarials va viatjar separadament.

Obama ha estat el primer president nord-americà a trepitjar sòl cubà en 88 anys, en un viatge que pretén impulsar la normalització de les relacions entre ambdues nacions anunciada al desembre de 2014.

A la seva arribada a la capital cubana, Obama es va dirigir a l'ambaixada nord-americana, reoberta després del restabliment de les relacions diplomàtiques el juliol passat, per reunir-se amb el personal diplomàtic. A continuació, el president i la seva esposa van passejar per l'Habana Vella i van visitar la catedral, on els va rebre el cardenal Jaime Ortega.

L'agenda oficial d'Obama comença avui amb una visita al monument a José Martí i una reunió amb el president cubà, Raúl Castro. El moment més esperat per molts a Cuba arribarà el dimarts, quan Obama donarà un discurs televisat en el qual parlarà directament al poble cubà.

Més de 1.500 periodistes d'uns 50 països són a Cuba per informar de la històrica visita del president Obama. Uns 400 mitjans de tot el món es troben a l'Habana per seguir els passos del president. Importants cadenes de televisió i diaris nord-americans que no tenen corresponsals permanents a Cuba, entre ells USA Today, Telemundo i Univisión, també hi són.

Esperança econòmica

El ministre de Comerç Exterior i Inversió Estrangera de Cuba, Rodrigo Malmierca, va afirmar ahir que espera que la visita del president Barack Obama a la illa serveixi per impulsar possibles acords entre empreses dels dos països, entre els quals existeix un "gran potencial" per als llaços econòmics.

Malmierca va indicar en roda de premsa que la visita de la secretària de Comerç d'EUA, Penny Pritzker, dins la comitiva que acompanya el president Obama, és "una ocasió propícia perquè estableixin vincles amb les empreses cubanes".

El ministre va informar que avui es celebrarà un fòrum de negocis entre Cuba i EUA, en el qual participaran empreses dels dos països, que per la part cubana no es restringirà a empreses estatals, sinó que també participaran emprenedors i cooperativistes de l'emergent sector privat de la illa.

"Hi haurà diversos panells sectorials on es debatra sobre les oportunitats de negocis", va assenyalar Malmierca, qui inaugurarà juntament amb la secretària Pritzker el fòrum de negocis, en el qual també participarà el president Obama.

El ministre va avançar que hi ha més d'una vintena d'empreses cubanes que "han identificat interessos comercials d'importació al mercat d'EUA" i que esperen "concretar operacions en els propers mesos"; encara que va insistir en els obstacles que persisteixen per la vigència de l'embargament econòmic o "bloqueig".

Malmierca va assenyalar que van en la "direcció correcta" els quatre paquets de mesures aprovats en l'últim any pel Govern nord-americà per suavitzar l'embargament, encara que va aclarir que algunes han tingut encara un impacte limitat al país.

Els dies previs a la visita d'Obama es van anunciar diversos acords empresarials com el signat per l'empresa estatal de comunicacions de Cuba, Etecsa, amb Verizon per roaming directe; o amb el grup nord-americà Starwood per operar dos hotels de l'Havana; a més de restablir-se dimecres passat el correu postal directe entre els dos països, després de més de 50 anys.

A més, l'empresa nord-americana de lloguer d'habitatges particulars Airbnb va anunciar ahir una ampliació de la seva llicència per la qual turistes de tot el món, i no solament d'EUA com fins ara, podran allotjar-se a les 4.000 residències que té a Cuba.

Aldarulls abans de la visita

Uns cinquanta Damas de Blanco -un moviment ciutadà cubà que reuneix esposes de presos cubans i altres opositors al govern de Castro?- van ser arrestats ahir a l'Havana després de l'habitual marxa dominical del grup dissident femení, que va ser contrarestada amb una contra-manifestació de repudi per partidaris del Govern.

L'incident, que amb diferent intensitat es ve repetint tots els diumenges des de fa unes 46 setmanes, es va produir a poques hores de l'arribada a la illa del president d'EUA, Barack Obama.

Les Dames de Blanco al costat d'un grup de dissidents i activistes opositores reunits sota la ?plataforma #TodosMarchamos van caminar uns cent metres portant una tela amb la inscripció "Obama, viatjar a Cuba no és divertit. No + violacions de Drets Humans". La marxa es va topar amb una contra-manifestació de diversos centenars de simpatitzants del Govern que cridaven "Fidel, Fidel".