Ahir es van complir tres mesos de la cita amb les urnes del 20 de desembre, que va llançar un panorama polític l'horitzó del qual encara és dubtós, malgrat els múltiples contactes i negociacions que han mantingut els partits en aquest període.

La situació roman bloquejada i els dos principals partits, PP i PSOE, es culpen mútuament d'un bloqueig que per al PP es deu a la negativa dels socialistes de facilitar la investidura de Mariano Rajoy, mentre que Pedro Sánchez centra el problema en la necessitat de desallotjar els populars del Govern.

A aquest efecte, Sánchez busca ara el suport o l'abstenció de Podem i està pendent de la reunió que mantindrà aquesta setmana amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias.

Els socialistes, que han mantingut reunions amb poc èxit amb el PNB i IU, han insistit en els últims dies en què cal reprendre el diàleg amb Podemos per intentar aconseguir un acord i evitar noves eleccions generals.

Pedro Sánchez fins i tot va demanar ajuda al primer ministre grec, Alexis Tsipras, perquè intercedís davant d'Iglesias amb l'objectiu que faciliti la investidura. Aquest gest va ser acollit amb cert sarcasme des de l'entorn de Podem. El seu líder ja va avançar que en la reunió que mantindrà amb Sánchez li demanarà que intenti convèncer a Ciutadans que s'abstingui per permetre "un govern a la valenciana".

Després de la fallida d'investidura de Sánchez fa més de quinze dies, el PSOE i Ciutadans van reafirmar que el seu pacte seguiria sent la base per formar un govern de canvi i que a les negociacions amb altres partits anirien plegats. No obstant això, a la reunió amb Iglesias està previst que acudeixi Sánchez sense la companyia del capdavanter de C's, Albert Rivera.

La gran incògnita segueix sent què farà la formació morada, que veu com a principal obstacle en una negociació amb el PSOE l'acord dels socialistes amb Ciutadans.

A la vegada, Iglesias ha proposat al seu secretari general a Aragó, Pablo Echenique, un els noms més respectats del partit, com a nou secretari d'Organització, en un gest amb el qual busca resoldre la crisi suscitada amb el cessament de Sergio Pascual i inaugurar "un nou estil" a Podem.

A l'horitzó també hi ha pendent una altra reunió, la de Sánchez i el president del Govern en funcions. Rajoy va decidir "deixar refredar les coses" abans de cridar al líder socialista perquè aquest no vol dialogar amb ell, per la qual cosa després de Setmana Santa veurà què fa sobre aquest tema.

El dissabte el cap de l'Executiu en funcions va tornar a insistir en una coalició entre PP i PSOE per formar govern -a la qual podria sumar-se Ciutadans encara que els seus vots "no són necessaris"- i per a això va assenyalar que el seu partit està disposat a parlar "de debò", i no seguir amb "l'espectacle".

En paral·lel, aquests tres mesos que s'han complert des de la celebració de les eleccions han provocat un conflicte entre el Govern i el Congrés dels Diputats. El PSOE, Podem i Ciutadans veuen inevitable acudir al Constitucional perquè aclareixi si un Govern en funcions ha de sotmetre's al control parlamentari. L'Executiu del PP insisteix que no pot fer-ho i acusa al president del Congrés, Patxi López, de secundar als socialistes.