La Unió Europea va començar ahir a aplicar l'acord aconseguit amb Ankara per retornar a Turquia tots els immigrants irregulars que arribin a les illes gregues, per frenar el flux de refugiats i posar fi al negoci de les màfies de traficants.

Tot immigrant que arribi ara a les illes gregues serà retornat directament a Turquia si no té dret a protecció internacional o no sol·licita l'asil. Això exclourà, no obstant, "tot tipus d'expulsió col·lectiva", segons l'acord que els Vint-i-vuit i Turquia van tancar divendres passat.

"El programa de trasllat d'immigrants que arriben després del 20 de març està tancat. Els sirians que intentin arribar a Grècia després del 20 de març seran els últims a la cua per al reassentament des de Turquia", va advertir la Comissió Europea.

D'ara endavant, els immigrants a Grècia hauran de ser registrats i la seva petició d'asil haurà de ser tractada individualment per les autoritats gregues. A partir de dissabte a la nit, hi ha oficials turcs a les illes gregues i oficials grecs a Turquia per assegurar el compliment dels pactes.

A més, per cada sirià que sigui retornat a Turquia des de les illes gregues, un altre sirià serà admès a la UE, "tenint en compte els criteris de vulnerabilitat de l'ONU". Aquest intercanvi començarà a partir d'abril. La prioritat serà per als immigrants que no hagin entrat o intentat entrar irregularment en la UE, segons aquest acord.

El primer dia de l'acord UE-Turquia va acabar amb quatre refugiats morts a les aigües del mar Egeu. Segons va informar la guàrdia costanera hel·lena, als cadàvers de dues nenes, d'un i dos anys d'edat, trobats ahir al matí surant en el mar al costat de l'illot de Ro, prop de l'illa de Rodes, es van sumar després les defuncions de dos homes a la illa de Lesbos. El succés va passar després de l'arribada a l'illa d'un bot inflable amb 70 refugiats.

Entre les vuit hora local del dissabte (06.00 GMT) i la mateixa hora de diumenge van arribar 875 refugiats a les illes. Aquestes dades no distingeixen els que van arribar abans de la mitjanit, és a dir, abans d'entrar en vigor l'acord d'expulsió, i els que ho van fer després.