Izquierda Unida presentarà una querella criminal contra el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i la resta dels integrants del Consell de Ministres per haver plasmat seva signatura en l'acord UE-Turquia sobre refugiats, que té elements «constitutius de delicte». Així ho va anunciar el portaveu d'Unitat Popular Izquierda Unida al Congrés dels Diputats, Alberto Garzón.

Previsiblement durant la setmana que ve Izquierda Unida registrarà la querella davant el Tribunal Suprem, ja que Rajoy és diputat i té condició d'aforat. A més d'aquesta querella, IU manté converses amb altres partits i organitzacions socials per convocar una marxa «massiva» contra un acord, signat el passat cap de setmana, que en la seva opinió vulnera el Codi Penal i convenis i tractats internacionals.

Garzón va reconèixer que fins a la data, sobre aquest acord de la UE, s'han celebrat actes de protesta als quals podria haver acudit «molta més gent», ja que, segons el seu parer, els ciutadans comparteixen l'opinió que el pacte segellat dissabte passat és un «pacte de la vergonya». Així que, per a Garzón, és possible organitzar una «manifestació massiva» com la contrària a la participació d'Espanya a la guerra de l'Iraq el 2004. efe/ddg madrid