Tres mesos després de celebrar-se les eleccions, els partits polítics segueixen sense arribar a un acord de Govern, però hi ha un tema en el qual tots els partits representats a l'Hemicicle han votat «sí»: concedir-se a ells mateixos tres setmanes de vacances per Setmana Santa. Per a això va ser necessari que tots els grups votessin a favor d'ajornar el Ple que hi havia previst per al 29 de març i, per tant, retardar també la Junta de Portaveus que s'havia de celebrar ahir, dos dies abans de Dijous Sant.

El president del Congrés, Patxi López, va ser el que va demanar el vot afirmatiu de tots els grups per retardar un tema tan important com un ple ordinari al Congrés dels Diputats. Cap dels partits polítics va posar cap impediment. Així, PP, PSOE, Podem i Ciutadans -els mateixos que no arriben a un acord per formar govern- hi van votar a favor i, encara que el calendari de sessions ja estava aprovat, es va modificar en temps rècord.

Excepte els que formen part de la Junta de Portaveus, cap dels diputats tindrà l'obligació de tornar al seu escó fins al 5 d'abril, quan se celebrarà el ple que havia de tenir lloc la setmana que ve. L'última vegada que es va celebrar un ple va ser el 15 de març.

Amb aquest canvi en el calendari, el Congrés celebrarà quatre plens al mes d'abril, fet pel qual en el primer mes de primavera no hi haurà cap setmana festiva, com és habitual a la cambra baixa. La situació és encara més inversemblant si es té en compte que el 3 de maig es poden dissoldre les Corts. Llavors, després de les seves llargues vacances d'aquesta Setmana Santa, als diputats els podria quedar només un mes més de feina si finalment els grups parlamentaris no aconsegueixen arribar a un acord per a la formació de Govern abans.

En un altre ordre de coses, els secretaris generals del PSOE, Pedro Sánchez, i de Podem, Pablo Iglesias, mantindran avui una conversa telefònica per intentar reprendre les converses que permetin la formació de govern. La decisió de mantenir un contacte per via telefònica es va adoptar en constatar la impossibilitat de quadrar les agendes respectives.

Agendes plenes

La reunió estava prevista des de la setmana passada, però no ha estat possible fer coincidir l'agenda de Sánchez i Iglesias, de manera que avui parlaran per telèfon. Al final de la conversa les formacions emetran una nota de premsa per informar del tractat.