Dos sorolls forts, molt de fum, sang i caos per sortir. Alguns treballadors i passatgers que ahir eren a l'aeroport de Zaventem de Brussel·les, quan es va produir l'atac terrorista a l'aeròdrom, van descriure així les sensacions de com van viure l'atemptat des de la terminal. Miguel Doménech, estudiant valencià d'Erasmus a Brussel·les, acompanyava la seva parella que tornava a Espanya després d'un viatge. Eren en una cafeteria de la terminal quan van sentir dues explosions que van fer que tremolés el terra i que sortís «molta pols».

«Després de la segona explosió vaig avisar a la meva mare que estava bé i ens van traslladar a la pista d'aterratge i d'aquí van habilitar autobusos per portar-nos fora», va explicar l'estudiant, que va destacar el «genial servei d'atenció» dels dispositius d'emergència belgues, que van proporcionar «mantes i aigua» immediatament. Molts dels passatgers de l'aeroport van ser traslladats al poble de Zaventem, on es van habilitar zones d'acollida, encara que molts d'ells van preferir anar a hotels a l'espera de novetats.

Les dues explosions a l'aeroport principal de Brussel·les, que es van produir a la zona de facturació de maletes, van aixecar un núvol de fum immens. Una situació que va fomentar el pànic col·lectiu. «Hi va haver molt fum i la gent es va quedar paralitzada sense saber on anar, perquè no saps d'on pot venir el perill», va relatar Gnamien Tchimou, treballador de l'aeròdrom. «Les finestres estaven trencades i hi havia molta sang. Ens cridaven que fugíssim, però la gent no sabia on anar», va comentar l'empleat.

Pel que fa al barri europeu de la capital belga, ahir també s'hi van viure moments de tensió i por després de l'explosió que va tenir lloc a l'estació de metro de Maalbeek, una de les parades més properes a la seu del Parlament Europeu. Sofía García, una espanyola que treballa a només tres minuts d'aquesta parada de metro, va explicar que «estava caminant cap a l'oficina quan va ocórrer [l'atemptat]». «El que hem vist és policia corrent, molts cotxes i motos de la policia», va recordar García, que va afegir: «Han parat el trànsit i pensàvem que era per l'aeroport. Hi havia molta confusió».

Roser Maresma i Dunia Ouchrih, dues joves catalanes d'Arenys de Mar que estudien a la universitat de Brussel·les, també van viure de prop l'explosió a l'estació de metro de Maelbeek. «Ha passat molt a prop de casa, a llocs que formen part de la teva rutina. Fa por», va confessar ahir Maresma. És una parada pròxima a casa seva i també a la universitat. Després de la «posada en escena» de la setmana passada, amb la detenció del terrorista fugitiu dels atacs de París del mes de novembre, Salah Abdeslam, la situació d'ahir a Brussel·les va agafar «per sorpresa» molts ciutadans. «Hi va haver un gran triomfalisme i tres dies després passa això», va lamentar Maresma.

La jove arenyenca va tenir constància de les explosions poc abans de l'hora que tenia previst sortir de casa: «M'ha sonat l'alarma al mòbil i ja he vist que no podria sortir de casa. Maelbeek és a vint minuts a peu de casa meva i jo agafo el metro a la parada anterior», va relatar. De seguida, va prosseguir Maresma, es van activar els avisos per part del govern local perquè els ciutadans evitessin els desplaçaments i es quedessin confinats a casa o a llocs de feina: «Ja fa hores que estan dient això, tothom està quiet i els carrers són buits».

Ouchrih també estudia a la universitat de Brussel·les, tot i que viu a la ciutat de Charleroi. Després de les primeres explosions a l'aeroport de Zaventem, van desallotjar-la per motius de seguretat, juntament amb altres estudiants, de la biblioteca de la facultat. La jove va explicar que, davant aquest escenari, va marxar caminant cap al tren per intentar tornar a casa. Ara bé, en aquell moment, a poca distància de la universitat, va esclatar el tercer artefacte a l'estació de metro de Maelbeek: «Hem sentit l'explosió, però no sabíem què era ni on era; només vèiem que no podíem accedir al tren perquè era ple de policia». «No podem sortir de la ciutat perquè tots els transports estan aturats. Estem esperant», va concloure.