El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va assumir l'autoria dels atemptats a Brussel·les, segons va anunciar l'agència de notícies Amaq, vinculada a l'organització gihadista. En un comunicat, difós en anglès i que no va poder ser verificat, assenyala que combatents de l'EI «van detonar una sèrie de bombes, cinturons i aparells explosius, dimarts, contra l'aeroport i una estació de metro del centre de Brussel·les, capital de Bèlgica, un país que participa en la coalició internacional contra l'Estat Islàmic».

«Combatents de l'Estat Islàmic van obrir foc dins de l'aeroport de Zaventem, abans que diversos d'ells detonessin els seus cinturons explosius, a més, un màrtir va detonar el seu cinturó explosiu a l'estació de metro de Maelbeek» precisa la nota, que afegeix que els atacs van causar «més de 230 morts i ferits».

Tot i això, en un comunicat difós en fòrums gihadistes, l'EI va assenyalar que els atemptats van provocar la mort a 40 persones i ferides a 210 en uns llocs «elegits amb precisió». Així mateix, va acusar «els països croats» (en al·lusió a Occident) viuran «dies negres en resposta a la seva agressió contra l'Estat de l'islam». Va afegir que amb aquests atacs han aconseguit «infondre la por i el terror en els cors dels croats a casa».

En aquests fòrums hi predominava un ambient d'eufòria pels atacs i s'hi prodigaven també missatges d'incitació per atacar els països occidentals, sobretot els que participen en la coalició militar contra l'EI a l'Iraq i Síria.

També es van publicar en aquests fòrums i a Twitter missatges en francès amb anuncis falsos sobre la col·locació de suposades bombes en altres llocs de la capital europea, com la Comissió Europea, la Universitat Lliure de Brussel·les o l'hospital CHU Sant Pierre.

Paral·lelament la policia busca les persones que van perpetrar els atacs. La principal pista és una càmera de vigilància de l'aeroport de Zaventem que va captar la imatge dels suposats autors de les explosions del matí, segons va informar el diari La Libre Belgique.

A la imatge difosa per la policia s'hi veuen tres homes, cadascun dels quals empeny un carro d'equipatge. Dos dels homes, vestits de negre, porten a la mà esquerra un sol guant, cosa que segons aquest diari podria haver servit per ocultar els detonadors d'explosius. El tercer, vestit amb una jaqueta blanca i que porta una gorra negra, té una ordre de crida i cerca de la policia belga, que ahir va fer registres i interrogatoris arreu del país.

Les autoritats van fer una crida als testimonis a través de les xarxes socials i van demanar a la població que si reconeixien l'autor o en tenien cap informació n'informessin els investigadors, perquè «la discreció està assegurada».