El president dels EUA, Barack Obama, es va dirigir al poble cubà amb un valent discurs en què va apel·lar a la reconciliació de Cuba i els EUA i dels cubans de dins i fora de l'illa, i en què va defensar la democràcia com el millor sistema per millorar la vida dels ciutadans. Des del Gran Teatre de l'Havana, en un acte retransmès en directe per la televisió i ràdio de Cuba, el president dels EUA va proclamar en espanyol: «Crec en el poble cubà» i «el futur de Cuba ha d'estar en mans dels cubans», dues frases que deixen clara la intenció de la seva històrica visita al país i de la seva nova política cap a l'illa.

En concret, va destacar el paper que poden jugar els joves i els emprenedors que s'obren camí a l'illa en «forjar un futur d'esperança» per a un país que, va reconèixer, «ja està canviant». No obstant això, en aquest avenir de Cuba, el president dels EUA, que va apostar fermament per una nova relació amb l'illa, va recordar al Govern cubà que «no ha de témer les veus diferents del poble cubà» o a la seva possibilitat de «reunir-se, parlar o votar».

En un missatge en el qual es va dirigir directament al president Raúl Castro, present a la sala, va assenyalar: «Vostè no ha de témer una nova amenaça dels EUA i, pel seu compromís amb la sobirania i l'autodeterminació, tampoc ha de témer les veus diferents del poble cubà».

«Els ideals que són el punt inicial de qualsevol Revolució, ja sigui als EUA o a Cuba, o el moviment d'alliberament a tot el món, tenen l'expressió real en la democràcia», va afirmar Obama en el seu missatge al poble cubà, que es va seguir atentament des de moltes llars de l'illa. Segons el president nord-americà, la democràcia «dóna a les persones la capacitat de somiar i aconseguir millorar el seu nivell de vida», i la possibilitat de «ser catalitzadors, de crear i de reimaginar».

Obama fa autocrítica

Dins del seu al·legat per la democràcia també va fer autocrítica i va admetre «errades» en l'exercici d'alguns drets fonamentals als EUA, com desigualtats socials, discriminació racial o la pena de mort, tot i que va afirmar que el debat sobre aquestes qüestions que permet la democràcia «és saludable».

El president dels EUA va elogiar el coratge de la dissidència cubana, amb els representants de la qual i altres activistes es va reunir en finalitzar la seva visita a Cuba, marcada per la seva insistència en què el règim de Raúl Castro ha de fer més pel respecte dels Drets Humans.

«Totes les persones al voltant d'aquesta taula han demostrat un coratge extraordinari», va emfatitzar Obama a l'inici de la reunió, celebrada a l'Ambaixada nord-americana a l'Havana i a la qual van assistir tretze opositors i crítics amb el Govern cubà.

Va destacar que un dels objectius de la normalització amb Cuba iniciada és poder «escoltar directament» el poble cubà i garantir que també «tenen veu» en la nova etapa iniciada entre els dos països fa 15 mesos. «Hi ha persones aquí que han estat detingudes. Algunes en el passat i altres fa molt poc temps», va apuntar el governant nord-americà.

Entre els assistents a la trobada hi havia la blocaire Miriam Celaya i Manuel Costa Morúa, del grup Arco Progresista, asseguts a la dreta i esquerra d'Obama, respectivament.