Els passatgers que ahir al matí tenien previst volar des de l'aeroport de Barcelona-el Prat fins a Brussel·les van afrontar la cancel·lació dels viatges amb un sentiment de «resignació i tristor». Així es van expressar alguns afectats, que van condemnar els atacs ocorreguts a la capital belga mentre buscaven com refer els viatges previstos amb vols a altres destins. Els més sorpresos per la situació van ser els passatgers que havien d'enlairar-se de Barcelona cap a Brussel·les amb un vol programat a les 9.30, ja que es van assabentar de la notícia quan havien facturat l'equipatge i només faltaven pocs minuts per embarcar.

Les aerolínies van gestionar les reclamacions, tant dels que optaven per triar una nova data o un nou destí, com dels que preferien recuperar els imports dels bitllets. Entre els afectats consultats, l'opció de reclamar els diners dels bitllets cancel·lats va ser la més escollida per aquells qui havien de viatjar fins a Brussel·les per raons de feina. El fet que es tracti d'una data que pertany als dies festius de Setmana Santa feia que, en la majoria de les situacions, fos inviable reprogramar el viatge a la capital europea a curt termini.

De la mateixa manera, els passatgers que tenien previst viatjar ahir a Brussel·les des de l'aeroport de Barajas també van rebre la notícia dels atemptats ocorreguts a la capital belga amb tristesa i expectació, al mateix temps que es mostraven confiats que els ressituessin en altres vols o, si no, ja optaven per mitjans de transport alternatius des de Madrid.

El cas és que totes les companyies que ahir tenien previst operar vols entre Espanya i l'aeroport de Zaventem van haver de cancel·lar les operacions pels atemptats. Entre les diverses aerolínies que van haver de suspendre els seus vols hi havia Iberia, Air Europa, Vueling, Air Nostrum, Brussels Airlines i Ryanair. Els enllaços programats per a l'aeroport de Zaventem de Brussel·les connectaven amb diferents ciutats espanyoles, com Madrid, Barcelona, ??Alacant, Bilbao, València, Màlaga o Sevilla. Ara bé, excepte en el cas concret de Zaventem, la resta del trànsit aeri de l'Estat a Europa va funcionar ahir sense restriccions, va informar Aena.

Totes les aerolínies van haver d'anul·lar diferents vols tot i que, per avui, alguna companyia, com Ryanair, va avançar que les rutes programades a Zaventem es fan a l'aeròdrom de Charleroi.