Les autoritats turques van detenir i expulsar a Holanda el passat 14 de juliol un dels gihadistes que aquest dimarts van cometre l'atemptat de Brussel·les, segons ha assegurat aquest dimecres el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Es tracta d'Ibrahim El Bakraoui, el kamikaze que es va immolar a l'aeroport de Zaventem de Brussel·les.

"Un dels autors dels atacs de Brussel·les és una persona que vam detenir el juny del 2015 a Ganziatep i va ser deportat. Vam informar l'ambaixada belga sobre la deportació el 14 de juliol, però Bèlgica el va deixar lliure", ha indicat Erdogan en una roda de premsa a Ankara. "Malgrat els nostres advertiments que aquesta persona era un combatent estranger, Bèlgica no va poder determinar els seus vincles amb el terrorisme", ha continuat Erdogan, assenyalant que el suposat terrorista va ser deportat a Holanda a petició del propi sospitós. "També vam informar Holanda", ha postil·lat.

Erdogan ha especificat que el suposat gihadista va ser arrestat a la província de Gaziantep, una zona del sud de Turquia fronterera amb Síria que és habitual lloc de pas per als europeus que intenten unir-se a l'Estat Islàmic (Daesh) a Síria. Entre el 2011 i el juny del 2015, Turquia ha detingut i deportat més de 2.700 sospitosos, molts d'ells de països europeus, d'intentar entrar a Síria amb aquest objectiu. Aquests deportats normalment queden en llibertat en tornar als seus països.

Mentre, i en la investigació sobre els atemptats d'aquest dimarts, la cerca del terrorista fugit dels atemptats de Brussel·les manté en escac les forces de seguretat de Bèlgica. Najim Laachraoui, presumpte 'cervell' dels atacs, segueix en crida i cerca malgrat que alguns mitjans belgues havien anunciat la seva detenció. Pel que sembla, l'arrestat seria un sospitós presumptament vinculat amb els atacs, encara que no s'ha donat a conèixer la seva identitat. Tampoc la fiscalia s'ha referit a aquesta detenció.

Les forces de seguretat belgues han realitzat durant tota la jornada diversos operatius policials. En un dels registres al districte de Schaerbeek, a Brussel·les, hi han trobat 15 quilos d'explosius TATP i material per fabricar bombes.

El principal objectiu dels operatius policials és intentar localitzar Najim Laachraoui, el tercer terrorista que se suposa va participar en l'atemptat en l'aeroport de Brussel·les. Aquest sospitós, segons ha informat la Fiscalia federal, va deixar a la terminal de sortides de l'aeroport de la capital belga la "càrrega explosiva més important" abans d'abandonar el lloc, però no va esclatar fins hores més tard, quan ja es trobaven els artificiers en el lloc.

El sospitós és l'únic dels participants en l'atac a l'aeroport que els investigadors no donen per mort i segueix sense haver estat identificat, segons el Fiscal, encara que està sent "activament buscat".

D'esquerra a dreta: Ibrahim i Khalid El Bakraoui, i Najim Laachraoui. Foto: Twitter

Diversos mitjans belgues, no obstant això, sostenien que el terrorista escapolit és en realitat Laachraoui, sobre el qual pesa una ordre de cerca europea per la seva presumpta vinculació amb els atemptats del passat 13 de novembre a París. Laachraoui és considerat com l'artificier de la cèdula terrorista, ja que les seves petjades es van trobar en varis dels cinturons explosius de París i en un dels pisos franc a Brussel·les en els quals es va trobar material per fabricar bombes.

Per la seva banda, Ibrahim El Bakraoui ha estat identificat com el presumpte autor suïcida de l'atemptat a l'aeroport internacional de Zaventem, a Brussel·les, mentre que el seu germà Khalid va ser el que va perpetrar l'atac al metro de Maelbeek, va afegir la Fiscalia federal.

La Fiscalia ha confirmat també que Khalid ha estat identificat per les seves empremtes dactilars com l'autor de l'atemptat en l'estació de metro de Maelbeek, amb prou feines una hora després del cop en l'aeroport. L'explosió es va produir en el segon vagó d'un tren que sortia en aquest moment de l'estació en direcció al centre de Brussel·les.