Les autoritats de Finlàndia i Rússia van acordar tancar la seva frontera nord als ciutadans de tercers països durant els propers sis mesos per frenar l'entrada de refugiats a la Unió Europea (UE) a través de l'anomenada «ruta àrtica». L'acord, establert dimarts durant una trobada a Moscou entre el president finlandès, Sauli Niinistö, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, limita la cruïlla dels passos fronterers de Salla i Raja-Jooseppi (a Lapònia) a persones de nacionalitat finesa, russa o bielorussa i les seves famílies.

«El propòsit d'aquesta restricció és evitar l'entrada organitzada d'immigrants il·legals. Al mateix temps, es reforça l'impacte de les mesures contra la immigració il·legal adoptades per Finlàndia i Rússia en les passades setmanes», van explicar les autoritats finlandeses en un comunicat.

El país nòrdic vol impedir que la zona àrtica esdevingui una nova ruta principal per a la immigració il·legal, especialment després que la UE i Turquia acordessin frenar l'entrada incontrolada de refugiats a Europa a través de Grècia.

«Finlàndia és responsable de la seva part de les fronteres exteriors de la UE, que són també la frontera exterior de la zona de lliure circulació de Schengen», van recordar les autoritats de Finlàndia.