Dos dels tres terroristes suïcides que van atemptar el dimarts a Brussel·les, els germans Ibrahim i Khalid el Bakraoui, van ser identificats formalment ahir per les autoritats belgues, que els tenien fitxats pel seu llarg historial de delictes i que els vinculen als atemptats de París.

Ibrahim, de 29 anys i de nacionalitat belga, com el seu germà, és un dels dos gihadistes que es van fer saltar per l'aire a l'aeroport de Brussel·les en activar les càrre?gues explosives, igual que un altre home, al qual ahir encara no s'havia aconseguit posar un nom, va afirmar en conferència de premsa el fiscal federal, Frédéric Van Leeuw.

No obstant això, a última hora de la tarda -i sense confirmació oficial- el diari De Standaard i la cadena de televisió pública RTBF van revelar que aquest segon terrorista suïcida de l'aeroport de Zaventem és Najib Laachraoui, sospitós d'estar directament vinculat amb l'organització dels atacs gihadistes de París.

Laachraoui, de 24 anys i nacionalitat belga, segons el servei antiterrorista francès, va formar part de la xarxa que va dur a terme els atemptats que es van produir a París el passat 13 de novembre, i que van matar 130 persones. El seu ADN es va trobar en el material explosiu utilitzat a la capital francesa.

Els dos terroristes suïcides de l'aeroport apareixien en una imatge que ha donat la volta al món presa per una càmera de l'aeroport al costat d'un tercer membre del comando, que se sap que va fugir i que el fiscal federal, Van Leeuw, tampoc va identificar a primera hora de la tarda.

Les forces de l'ordre van arrestar el dimarts en el districte de Schaerbeek una persona en relació amb els atemptats de Brussel·les, però la Fiscalia no va comunicar la seva identitat ni va donar detalls sobre la seva possible implicació. Una altra persona va quedar en llibertat després de ser interrogada.

El fiscal federal va precisar que el sospitós en crida i cerca portava una bossa gran amb la major càrrega explosiva dels tres, però la deflagració no es va produir al moment en què les van activar els altres dos còmplices, sinó de forma controlada quan van intervenir els artificiers.

La pista dels tres membres del comando de l'aeroport es va poder saber gràcies al testimoniatge del taxista que els va portar fins a Zaventem, que va indicar als investigadors l'adreça, en el districte d'Anderlecht a la capital belga, de la qual havien sortit amb uns pesats equipatges que no deixaven manipular.

En aquesta adreça es van trobar més explosius (15 quilos de tipus TATP, 50 litres d'acetona, 30 litres d'aigua oxigenada) que, segons alguns mitjans, no es van portar per a l'atemptat perquè esperaven com a taxi un furgó de gran capacitat -per una confusió amb la plataforma de reserva-, en lloc del vehicle més petit que els va anar a buscar.

Al costat de l'habitatge de Schaerbeek, en una paperera al carrer, hi havia un ordinador que contenia el «testament» d'Ibrahim el Bakraoui, un document en el qual deia sentir que la policia li trepitjava els talons i que si perdia temps corria el risc d'«acabar en una cel·la» com un altre germà, que està a la presó.

Khalid el Bakraoui, de 27 anys, va ser identificat, igual que el seu germà, per les empremtes dactilars. Es va fer explotar amb l'artefacte que portava en un vagó del metro en l'estació Maalbeek, a uns pocs centenars de metres de les institucions europees.

La nova xifra de víctimes dels atemptats ahir era «al voltant de 31 morts i 260 ferits», segons va confirmar la ministra de Sanitat, Maggie De Block, en declaracions a Radi 1 VRT, alertant que «la xifra actual podria augmentar». La ministra va admetre que la identificació de les víctimes és «particularment complexa».

«Algunes persones es mantenen en un estat de coma induït, mentre que unes altres es troben en vigilància intensiva i tenen lesions greus», va explicar De Block.

Segons el ministre d'Afers Exteriors belga, Didier Reynders, entre les víctimes dels atempats a l'aeroport i el metro hi ha persones d'unes 40 nacionalitats diferents, va informar per la seva banda l'agència Belga.