Les famílies i gent propera de les 150 víctimes mortals en la tragèdia del vol de l'aerolínia Germanwings fa just un any han fet avui un minut de silenci al poble de Le Vernet, als Alps francesos, el més pròxim al lloc del sinistre.

A les 10.41 hora local (09.41 GMT), moment en què es va produir l'impacte de l'avió contra un vessant alpí, els familiars desplaçats al sud de França per als actes d'homenatge han iniciat l'homenatge acompanyats pels veïns del petit poble de Le Vernet, que ja van demostrar la seva solidaritat durant els dies posteriors a la catàstrofe.

Més d'una desena d'autobusos van traslladar a les famílies des de Marsella, on ahir es va celebrar una commemoració, fins a Le Vernet, encara que finalment només unes vuitanta persones podran acostar-se a peu fins al lloc exacte de la col·lisió, a través d'un camí forestal en mal estat per les recents pluges.

Allà està previst que dipositin una corona de flors en memòria dels morts en la col·lisió, provocada de manera intencionada pel copilot de l'avió, l'alemany Andreas Lubitz, que va dirigir l'aparell a terra després de tancar-se en la cabina de comandament.

Està previst que cap a les 19.00 hora local (18.00 GMT) els familiars de les víctimes, la majoria alemanys i espanyols, tornin a Marsella per a des d'allà tornar als seus països.

Les famílies de les víctimes van demanar expressament que no es gravin imatges de l'acte d'homenatge, segons va detallar aquesta setmana en conferència de premsa el prefecte del departament d'Alps-de-Haute-Provence, Bernard Guérin.

En la vigília d'aquest primer aniversari, l'aeroport barceloní del Prat va ser ahir escenari d'un altre homenatge en el qual van participar el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont.

En aquell mateix acte, l'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525 va instar a evitar que "tornin a repetir-se accidents d'aquesta índole millorant les mesures de seguretat que, desgraciadament, van fallar".

A Düsseldorf (Alemanya) també està prevista avui la col·locació d'una placa commemorativa.

Després de l'accident, l'Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) va recomanar la presència permanent de dos membres de l'equipatge a la cabina.

Les recomanacions de l'informe final sobre seguretat de l'organisme francès encarregat de les indagacions, difoses el passat 13 de març, es van centrar en el reforç del control mèdic dels pilots.

Entre d'altres punts, l'Oficina d'Investigació i Anàlisis de França (BEA) va instar que s'exigeixi un seguiment mèdic a aquells pilots amb antecedents psicològics o psiquiàtrics i que s'aconsegueixi un "millor equilibri" entre el manteniment del secret mèdic i la seguretat pública.