El president dels EUA, Barack Obama, va demanar deixar enrere els «vells debats» entre el seu país i Llatinoamèrica per, en el seu lloc, construir connexions «més dinàmiques» entre els joves de tot el continent. «No podem ser presoners del passat amb Llatinoamèrica», va assegurar Obama en un breu discurs a l'inici de la seva trobada amb joves estudiants i emprenedors argentins a la Univesitat d'Art de Buenos Aires.

Segons el president del?EUA, aquest missatge va ser el que va transmetre al mandatari de Cuba, Raúl Castro, durant la seva visita a l'illa i el que va emfatitzar també a l'Argentina. El president va parlar de la «nova era» iniciada amb tota la regió i va donar la benvinguda al «paper de lideratge» que pot exercir l'Argentina no només al continent, sinó a nivell global.

«Som un equip», va comentar en espanyol Obama, que va pronunciar erròniament la «o» de la paraula «equipo» i es va justificar en assenyalar que encara està practicant amb l'idioma.

Hores abans, el president dels EUA va prometre treballar amb el seu homòleg de l'Argentina, Mauricio Macri, en la «històrica transició» que viu el país sud-americà, alhora que expressava la seva confiança en la «nova direcció» que ha pres aquesta nació.

Un home «amb pressa»

En una compareixença conjunta a la Casa Rosada, seu del Govern argentí a Buenos Aires, Obama va dir entre rialles que Macri és un home «amb pressa», que s'ha mogut «ràpidament» per posar en marxa les reformes econòmiques que va prometre. Així mateix, Obama va afirmar que l'Argentina és un «campió» pel que fa als Drets Humans.

El president argentí va destacar el «lideratge inspirador» del seu homòleg nord-americà. «Vostè va emergir proposant grans canvis i va demostrar que era possible», va afegir Macri.

«Entre els nostres països compartim valors profunds: el respecte pels drets humans, les llibertats individuals, la democràcia, la justícia i la pau», va considerar el president argentí.