La ciutat de Brussel·les tracta de recuperar la normalitat després dels atacs del dimarts que van portar el caos i la mort a escassos metres de les seus de la Unió Europea. Després de mesos d'extrema tensió, els belgues s'enfronten al malson de constatar que la seva capital i el seu país, en el cor d'Europa, són vulnerables al terrorisme gihadista.

El transport públic de Brussel·les es va reprendre ahir de forma progressiva i només parcialment, amb una gran presència de militars i policies, però l'aeroport segueix sense cap activitat, ?almenys fins demà.

L'aeroport de Brussel·les-Zaventem, en un missatge en el seu compte Twitter, va anunciar que tornarà a estar tancat avui dijous i que en principi reobriran el proper dissabte després d'haver analitzat els danys de la terminal afectada per les explosions.

La Societat Nacional de Ferrocarrils Belgues (SNCB) va assenyalar que les tres principals estacions de Brussel·les (Midi, Central i Nord) estaven obertes, però amb un accés limitat i amb controls, i el mateix ocorria amb les de Luxembourg i la de Lovaina.

Les estacions de l'aeroport, com les del Congrés, Chapelle, Mérode, Delt i Schuman, aquesta última a pocs centenars de metres de l'estació del metro de Malbeek on es va produir un dels atemptats, van estar tancades.

Precisament, les dues línies de metro que passen per aquesta estació, la 1 i la 5, tenen interromput una part del seu traçat, en les proximitats d'on es va produir l'explosió que va causar la mort a una vintenes de persones. Aquests trams van ser substituïts per autobusos.

Cap persona pot entrar al metro sense passar per controls de seguretat i la revisió de les seves pertinences, com ara bosses i ordinadors. La presència de militars i policies va ser també visible a l'Estació Central, on es controlava passatgers i transeünts.

Els reis dels belgues, Felip i Matilde, van visitar ahir els escenaris dels atemptats a Brussel·les, l'aeroport i l'estació de metro de Maelbeek, així com diversos hospitals en els quals estan ingressats els ferits. A l'aeroport, on van acudir acompanyats pel primer ministre, Charles Michel, van col·locar una corona de flors prop del lloc de les explosion.

Les federacions de Bèlgica i Portugal van acordar mantenir el partit amistós que enfrontarà les seleccions de tots dos països dimarts que ve 29, encara que la trobada no es jugarà a Brussel·les sinó en el municipi lusità de Leiria.

En un comunicat conjunt, els responsables dels dos organismes van explicar que la trobada no es podrà disputar a Brussel·les a causa del nivell d'alerta decretat a la capital belga pels atemptats terroristes ocorreguts dimarts. No obstant això, el duel tindrà lloc a la mateixa hora (19.45 GMT) en la localitat portuguesa de Leiria, situada a 150 quilòmetres al nord de Lisboa. «L'alteració del lloc del partit va ser decidida en 24 hores amb l'objectiu que els aficcionats fossin informats al més aviat possible», expliquen en el comunicat.