IU decidirà el seu futur en la XI Assemblea Federal de juny a partir de les sis ponències que ha rebut i que sotmetrà, des d'ahir fins al 31 de març, als avals de la militància, abans de fondre-les en un únic document polític que de nou consultarà a les bases. Els textos rebuts han de ser avalats per un mínim de 400 afiliats d'almenys tres federacions o pel 5% de membres del Consell Polític Federal per formar part del document final.

Entre ells, destaquen el promogut per la candidatura d'Alberto Garzón, "Una IU per a un nou país", i el d'Izquierda Abierta, el partit que lidera Gaspar Llamazares, titulat "Revolució Democràtica per a una esquerra guanyadora".

Tots els textos estan elaborats per militants a partir d'un guió de nou punts aprovat pel darrer Consell Polític Federal al començament de març, i, a més de publicar-se al web d'IU, es difondran a través de les assemblees locals. Amb els que siguin avalats s'elaborarà el document-síntesi al qual les assemblees de base podran realitzar de nou aportacions, que es votaran del 27 de maig a l'1 de juny. Poc després, els dies 3, 4 i 5 de juny, se celebrarà la XI Assemblea Federal.