L'organització terrorista ETA va publicar ahir un comunicat a través del diari Gara, amb motiu de l'Aberri Eguna, en el qual reconeix que després de cinc anys de l'alto el foc permanent, no es troben on esperaven perquè no s'ha iniciat "un procés dialogat de pau i resolució" del conflicte.

En un extens comunicat que Gara publicava íntegre en basc i del qual el diari abertzale oferia una llarga interpretació en castellà, ETA diu que tirant la mirada enrere cinc anys, data en la qual va decidir l'alto el foc, "no estem on esperàvem", perquè "no s'ha iniciat un procés dialogat de pau i resolució, ni amb els estats ni entre les forces polítiques d'Euskal Herria". Per a l'organització etarra, "les conseqüències del conflicte segueixen sense resoldre's, i el nus principal que és la situació dels presos polítics bascos continua sense desfer-se". A més, "no s'ha aconseguit un acord democràtic que es basaria en el reconeixement del dret a decidir d'Euskal Herria i superaria definitivament el conflicte polític".

En el text, que pretén ser una reflexió tant sobre la situació nacional com la internacional, ETA aposta per construir un projecte independentista compartit i que beneficiï tota la ciutadania, en un camí destinat a aconseguir "l'activació i l'adhesió de molts sectors populars i ciutadans".

L'organització terrorista, segons la versió de Gara, considera que l'Estat Basc és la solució per "satisfer les necessitats mínimes de totes les persones, fer respectar els drets de tots i garantir la igualtat entre homes i dones" i per això creu que ha de construir el projecte independentista "entre molts, entre diferents". L'organització terrorista ETA també es refereix als resultats electorals del 20-N i a la crisi dels refugiats que volen entrar a Europa.

Sobre les eleccions diu, segons la traducció de Gara, que "lamentablement a Espanya no hi ha relació de forces suficient perquè es produeixin canvis profunds", però admet que s'ha obert un debat sobre l'opció de "democratitzar les seves estructures", encara que no creu factible que "les forces que es declaren d'esquerres arribin a un acord que tingués al centre el dret a decidir".

Quant a la crisi dels refugiats, afirma que "el tracte deplorable que els estats europeus donen a milers i milers de refugiats que fugen de la misèria absoluta i les salvatges guerres provocades pels poderosos del món ens mostra clarament què és el que no volem ser. No hem sentit més que vergonya i ràbia". Segons ETA, "hem vist el veritable rostre dels mandataris que parlen sense parar de drets humans. És el súmmum de la hipocresia". L'anterior comunicat de l'organització terrorista va ser el 30 de setembre de l'any passat i feia referència a la detenció a França de la seva cúpula dirigent.