Ferraz ha proposat a les federacions socialistes ajornar el congrés que estava convocat per al maig, i en què s'ha de renovar la direcció del partit, una decisió que haurà de prendre formalment el Comitè Federal.

Segons fonts socialistes consultades per Europa Press, la direcció ha parlat amb els territoris i ha constatat que existeix consens per moure la data d'aquest conclave, que s'havia fixat per als dies 21 i 22 de maig, dues setmanes després de la consulta a la militància, marcada pel 8 de maig si hi ha més d'un candidat a la Secretaria General.

La data d'aquesta cita ha estat motiu de pugna entre la direcció de Pedro Sánchez i les federacions crítiques --entre les quals hi ha Andalusia-- des de l'endemà de les eleccions del passat 20 de desembre. Aquell dilluns, la direcció va apuntar que podria ser posterior al mes de febrer, quan s'hauria d'haver organitzat, quatre anys després del congrés en què es va elegir Alfredo Pérez Rubalcaba com a secretari general.

Aquesta previsió, unida a l'anunci del líder del partit de presentar-se a la reelecció, i al primer balanç que es va fer a Ferraz dels resultats del 20D, va exasperar alguns dirigents de les federacions crítiques i va donar lloc als dies més difícils de Sánchez al capdavant del partit.

La baralla per la data del congrés es va portar al Comitè Federal del 28 de desembre, en què es va fixar el full de ruta per a les negociacions amb vista a la formació de govern. Aquest dia, tot i que aquest assumpte no formava part de l'ordre del dia i no es podia prendre una decisió, els líders del PSOE a Andalusia, Astúries i Castella-la Manxa es van mostrar partidaris de no ajornar el congrés i mantenir-lo al febrer.

Els crítics ja van forçar a Ferraz a avançar-lo

La decisió es va prendre finalment el 30 de gener, també entre discrepàncies dels dos sectors del partit. L'objectiu de la direcció era convocar-lo per als dies 18 i 19 de juny, però aquest calendari no va convèncer els crítics, que el volien fer a començament de maig. Es va arribar a un consens i es va aprovar la data del 21 i 22 de maig, amb la votació prèvia el dia 8 d'aquell mes.

Durant els últims mesos, el soroll entorn d'aquest assumpte ha disminuït i, mentre el líder del PSOE negociava la seva primera investidura, no hi va haver veus que, en públic, abordessin aquesta qüestió i demanessin un moviment.

Però després que fracassés en aquest intent d'arribar a La Moncloa, i tot i que Sánchez vol seguir intentant aconseguir suports per ser investit president, han ressorgit les mirades cap a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, perquè opti a liderar el partit. I alguns ja demanaven que es mogués el calendari.

Tal com es va aprovar al gener, el calendari és complicat, ja que les candidatures han de presentar-se entre els dies 11 i 14 d'abril, quan Sánchez pot seguir negociant per intentar obtenir els vots que li permetin ser president del Govern. En aquell moment, no se sabrà si cal tornar a les urnes.

Abans de Setmana Santa, Ferraz mantenia que el congrés es podia canviar i assegurava que es faria per consens, com va arribar a dir el secretari general. Però fonts de la direcció apuntaven que si algun territori el volia modificar, ho hauria de demanar.

Finalment, la direcció ha donat el pas i ha proposat convocar un Comitè Federal per ajornar aquest conclave i evitar així el soroll intern, que pot deteriorar la imatge del partit.