Abderamane A., que va resultar ferit de bala en ser detingut divendres passat en una parada del tramvia del districte de Schaerbeek de Brussel·les, ha estat inculpat de participació en un grup terrorista.

Un jutge d'instrucció va inculpar ahir de participació en activitats d'un grup terrorista un segon home relacionat amb el projecte d'atemptat a França, desmantellat aquesta setmana per les forces gal·les. El jutge va posar Abderamane A. sota mandat d'arrest després de perllongar el dissabte 24 hores la presó preventiva, segons va informar la Fiscalia federal a l'Agència belga.

Abderamane A. va resultar ferit de bala en ser detingut divendres passat en una parada del tramvia en el districte de Schaerbeek. Segons la cadena de televisió pública francòfona RTBF es tracta d'Abderamane Ameuroud, que va ser còmplice en l'assassinat el 2001 d'Ahmad Shah Masud, conegut com "El lleó del Panjhir" i que va lluitar contra el règim talibà al comandament de l'Aliança del Nord.

Aquest algerià va ser condemnat a set anys de presó a França el 2005 per haver donat suport logístic a les dues persones que van assassinar Masoud el 9 de setembre de 2001, dos dies abans dels atemptats de l'11-S a Estats Units.

L'acusació el va definir llavors com un "voluntari gihadista" a la guerra d'Afganistan, on va romandre catorze mesos des de la seva arribada el 1999. Després va formar part d'una xarxa de reclutament i d'entrenament de gihadistes a França.

La inculpació d'aquest home està vinculada a l'arrest de Reda Kriket, presumpte terrorista francès de 34 anys, relacionat amb el projecte d'atemptat frustrat a França el passat dia 24. La detenció de Kriket a Boulogne-Billancourt i la troballa al seu apartament d'Argenteuil (també a la perifèria de París) d'armes pesades i explosius fan pensar als investigadors que s'havia planejat un atemptat imminent.

En total, tres persones van ser detingudes a Brussel·les el divendres en relació amb l'operació antiterrorista a França. El jutge ja va inculpar el dissabte un primer sospitós, Rabah N., i va deixar en llibertat Tawfik A.

Noves detencions

Segueixen les investigacions i detencions a Europa. La Policia italiana va detenir un algerià a Sorrento, sud d'Itàlia, sobre el qual pesava una ordre de captura per part de les autoritats belgues per formar part d'una xarxa de falsificadors de documents que van ser utilitzats per terroristes implicats en els atemptats de París i Brussel·les.

Es tracta de Djamal Eddine Ouali, de 40 anys, i va ser arrestat davant de l'Església de la localitat de Bellizzi, a la província de Salern. El nom de Djamal Eddine Ouali va aparèixer en un dels registres d'un domicili de falsificadors a Brussel·les a l'octubre de 2015. Segons l'ordre de captura, l'algerià formava part de la una xarxa de falsificadors que proporcionava documents per tal que terroristes i altres persones poguessin entrar i sortir d'Europa.