El senador Bernie Sanders, aspirant demòcrata a la Casa Blanca, va ser el gran triomfador el dissabte en guanyar per amplis marges la seva rival, l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton, en els caucus (assemblees populars) celebrats a Hawaii, Alaska i l'estat de Wa?shington.

A Hawaii, on es repartien un total de 25 delegats, Sanders es va imposar amb una clara diferència en obtenir el 71 % dels vots contra el 29 % que va aconseguir Clinton, segons van informar ahir els mitjans nord-americans.

A Alaska, on hi havia la disputa de 16 delegats en joc, Sanders va obtenir el 82 % dels vots, contra el 18% que va aconseguir Clinton, mentre que a Washington, amb un total de 101 delegats, el senador va superar Clinton per 73% a 27%.

Aquesta triple victòria resulta fonamental per donar un nou impuls a la campanya de Sanders de cara a les primàries que se celebraran en el mitjà oest i el nord-est del país el proper mes. Tot i aquestes victòria, Hillary Clinton ?segueix sent la clara favorita per ser la candiadata demòcrata a la Casa Blanca.

"Estem en el camí cap a la victòria", va dir Sanders després de conèixer els resultats en un acte electoral a la capital de l'estat de Wisconsin, Madison. "És difícil que algú negui que la nostra campanya té impuls", va afegir, per a més de 8.100 simpatitzants en un estadi replet al campus de la Universitat de Wisconsin.

Sanders va assegurar que el treball darrere de la seva campanya prové d'un gran nombre de persones, els qui a través del seu suport han permès "victòries aclaparadores" enfront de Clinton.

I és que malgrat ser el gran guanyador de la jornada i escurçar diferències amb la quantitat de delegats obtinguts per l'exsecretària d'Estat, encara la diferència entre tots dos és ampla.

No obstant això, a l'espera del recompte final en els estats de Washington, Alaska i Hawaii, es preveu que els caucus d'aquest dissabte augmentin de manera considerable el nombre de delegats per Sanders, qui en l'última setmana també es va fer amb la victòria als estats d'Idaho i Utah.

Amb el recompte actual, l'exprimera dama té 1.228 delegats obtinguts en vot popular i 469 "superdelegats", funcionaris electes que voten en la Convenció Nacional de juliol, mentre que Sanders té 947 delegats del vot popular i 29 "superdelegados".

Pròxima cita, Wisconsin

Els dos aspirants demòcrates tenen la seva propera cita electoral el proper 5 d'abril a Wisconsin, on es repartiran 86 delegats, però l'estratègia de Sanders passa per arribar amb opcions a Califòrnia, on es reparteixen 475 delegats al juny, la xifra més elevada de tots els estats.

Els republicans celebraran també les seves primàries en aquest estat en la mateixa data, després d'una de les aturades més llargues en el procés electoral de primàries des que s'enfrontessin dimarts passat a Arizona.