Quatre persones hospitalitzades més han perdut la vida després del doble atemptat de dimarts passat a Brussel·les, el que eleva el balanç a 35 víctimes mortals, mentre avança la investigació judicial amb tres nous inculpats i un sospitós en llibertat per falta de proves. La Fiscalia federal va sorprendre en anunciar la posada en llibertat de Fayçal Cheffou, que dissabte havia estat inculpat per liderar les activitats d'un grup terrorista, i del que se sospitava que era el tercer terrorista de l'aeroport, aparegut al costat dels dos terroristes suïcides en una imatge captada per les càmeres de seguretat amb un barret negre.

Els indicis que havien conduït a la detenció de Cheffou "no s'han vist consolidats per l'evolució de la instrucció en curs", va assenyalar el Ministeri Públic, el que explica que l'individu hagi estat posat en llibertat pel jutge instructor. La Fiscalia federal belga s'havia mostrat prudent pel que fa a la seva identitat i la seva suposada participació en els atemptats.

Els mitjans belgues, en canvi, apuntaven que Cheffou podria ser el tercer terrorista de l'atemptat a l'aeroport de Zaventem i que el taxista que va portar els tres terroristes a l'aeroport l'havia identificat clarament. Aquesta hipòtesi va perdre pes quan la Policia federal va publicar el vídeo del presumpte tercer terrorista de l'aeroport, a qui encara estaria buscant activament, i va fer una crida a la ciutadania perquè col·labori en les tasques per localitzar-lo.

El Govern va anunciar també que tres persones més han estat inculpades, encara que sense precisar si estan relacionades amb els atemptats de Brussel·les, la preparació d'un atac a la perifèria de París la setmana passada o el 13-N a la capital francesa. Es tracta de Yassine A., Mohamed B. i Aboubaker O., tres de les quatre persones a la presó preventiva des dels 13 escorcolls de diumenge a la província d'Anvers i a la regió de Brussel·les. La quarta persona va ser posada en llibertat sense càrrecs.

Després d'aquestes tres noves inculpacions i l'alliberament de Cheffou, són sis les que s'han produït a Bèlgica des de dimarts passat, tot i que dues d'elles (Rabah N. i Abderamane A.) estan relacionades amb la xarxa que preparava el projecte d'atemptat a França.

L'únic inculpat que queda directament relacionat amb els atemptats de Brussel·les és Aboubakar A., sobre el qual també hi ha càrrecs per suposat lideratge de les activitats d'un grup terrorista.

Pel que fa a les víctimes de l'atemptat, la ministra belga d'Afers Socials i Salut Pública, Maggie De Block, va anunciar la mort de quatre pacients que estaven hospitalitzats, el que elevava el balanç de víctimes mortals a 35. També va indicar que un total de 96 persones romanen encara hospitalitzades, de les quals 93 estan a Bèlgica, dues a França i unaals Estats Units. En el doble atemptat van resultar ferides més de 300 persones.

Vint-i-vuit identificats

Per ara les autoritats i forenses belgues han identificat formalment 28 víctimes mortals, mentre que tres famílies esperen la verificació oficial amb ajuda d'anàlisi d'ADN. El Centre de Crisi adverteix que les nacionalitats dels estrangers morts poden diferir amb les dades del Ministeri dExteriors.