La secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, considera que el "conflicte basc" encara "no s'ha acabat de superar" i que existeix "una demanda clara que es reconegui que hi ha persones que poden tenir diferents identitats nacionals i que això no ha de ser una cosa dolenta".

A més, va defensar que, si bé només un 19% dels bascos és independentista, "hi ha una ciutadania que és major d'edat i vol que se li pregunti", encara que "per triar quedar-se". Segons la seva anàlisi, a Podem Euskadi "ha passat una cosa molt bonica" i és que s'ha unit al mateix espai polític "gent que ve d'haver viscut el conflicte basc d'una manera diferent", per la seva aposta d'"un marc estable per a la pau i la convivència", a més de per la seva "agenda social".

Preguntada sobre si al País Basc no es respecten les identitats, va respondre que "al País Basc encara no s'ha acabat de superar el conflicte i encara hi ha un problema polític", encara que "s'estan donant molts passos", sobretot per la "societat basca", i per això creu que els partits han de "seguir avançant en aquesta direcció". "Venim d'haver viscut uns anys duríssims, amb moltíssima violència i queden moltes ferides per cicatritzar, hem de mirar al passat per aprendre d'ell", va dir.

A més, va defensar la decisió de Podem de celebrar l'Aberri Eguna perquè sempre s'havia utilitzat per a "polaritzar i per a l'enfrontament" i ells volien convertir-lo "en un dia compartit per totes les identitats".

En aquest sentit, el portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, va assegurar que les "poquetes" vegades que el PSOE s'ha assegut a negociar amb Podem, els seus representants "mai" han plantejat com a "prioritat" fer referèndums d'autodeterminació, i va opinar que si aquest partit s'ha sumat a les celebracions de l'Aberri Eguna "té molt a veure amb la tàctica electoral" de cara a les properes autonòmiques.