El líder cubà Fidel Castro va trencar el seu silenci sobre la visita a l'illa del president dels EUA, Barack Obama, amb un article en el qual afirma que Cuba no necessita regals de l'"imperi", i critica oblits històrics en el discurs que el mandatari va oferir al poble cubà sobre els vincles entre els dos països. "No necessitem que l'imperi ens regali res. Els nostres esforços seran legals i pacífics, perquè és el nostre compromís amb la pau i la fraternitat de tots els éssers humans", va assegurar Castro en un article titulat "El germà Obama" que van publicar ahir els mitjans oficials de l'illa.

Aquest article de Castro és la seva primera reacció al viatge del primer president dels EUA que visita la Cuba revolucionària i hi analitza els missatges i els oblits d'Obama en el discurs al poble cubà que va pronunciar dimarts passat al Gran Teatre de l'Havana, retransmès en directe per la ràdio i televisió estatals.

"Ningú s'ha de fer la il·lusió que el poble d'aquest noble i abnegat país renunciarà a la glòria i els drets, i a la riquesa espiritual que ha guanyat amb el desenvolupament de l'educació, la ciència i la cultura", adverteix Castro en l'article.

En la seva al·locució al poble cubà, Obama va fer un al·legat a favor dels valors de la democràcia i el pluralisme polític; va defensar la reconciliació entre cubans i nord-americans, amb nombrosos esments a l'exili, i va recordar els llaços culturals i històrics que comparteixen els dos països, malgrat una enemistat de mig segle.

Fidel Castro, qui va governar Cuba durant gairebé tota aquesta etapa d'hostilitat, admet que el discurs d'Obama va provocar a l'illa "un diluvi de conceptes enterament nous".