La direcció del PSOE ha proposat a les federacions del partit ajornar la celebració del 39 Congrés Federal, previst entre el 20 i el 22 de maig per elegir el secretari general, fins que no es resolgui la formació de govern. Ferraz ha adoptat aquesta decisió després de constatar "un ampli consens" entre els líders territorials per evitar que el calendari del congrés comenci a mitjans d'abril amb la presentació de precandidats en paral·lel a les negociacions per a la investidura.

L'ajornament permet perllongar la treva al PSOE davant la possibilitat que la presidenta andalusa, Susana Díaz, hagués decidit fer el pas de competir amb Sánchez per la secretaria general, el que hauria sumit el partit en una etapa de forta tensió interna. El Comitè Federal, el màxim òrgan del partit, es reunirà dissabte que ve, 2 d'abril, per posposar l'assemblea i decidir si es fixa o no una nova data.

El més probable és que es posposi sine die davant la possibilitat que abans del 2 de maig no fructifiqui la investidura i es convoquin eleccions el 26 de juny, el que obriria una nova ronda de negociacions. Davant d'aquesta incertesa, Ferraz veu justificada "la pertinència d'ajornar el congrés fins a la formació de govern a Espanya", va informar en un comunicat.

La direcció del partit considera que cal primar "el calendari polític i institucional per sobre de l'orgànic". "Els temps d'Espanya han d'anar per davant dels del partit", apunten fonts de Ferraz, que creuen que es tracta d'una decisió "de sentit comú" que va en línia amb l'acordat per altres partits de celebrar els seus congressos una vegada que s'aclareixi l'escenari polític.

L'Executiva socialista s'havia mostrat partidària de moure la data del congrés en el cas que la majoria de les federacions ho acceptés. Una vegada que el secretari d'Organització, César Luena, ha constatat que hi ha consens, ha pres la decisió de retardar la convocatòria.

Ferraz va proposar en un primer moment programar-lo al juny, però federacions com Andalusia, Comunitat Valenciana, Astúries i Aragó van expressar el seu malestar i van demanar que fos al maig, com finalment es va acordar en el Comitè Federal del passat 30 de maig.

Per ara, només Sánchez ha anunciat que es presentarà a la reelecció com a secretari general. L'ajornament dóna temps a Susana Díaz per decidir si dóna el pas de competir amb Sánchez. La presidenta andalusa no va voler pronunciar-se sobre la decisió de Ferraz de postergar el congrés.

Ho va fer el seu número dos al PSOE andalús, el secretari d'Organització, Juan Cornejo, a qui Luena va informar de la mesura en una conversa telefònica. Cornejo va assegurar que els socialistes andalusos desconeixen les raons per les que es retarda el congrés, fet pel qual només es pronunciaran una vegada que escolti els arguments de Sánchez i l'opinió d'altres federacions en el Comitè Federal de dissabte. No obstant això, Cornejo va postil·lar: "Mai serem un obstacle".

La major part de les federacions del PSOE estan d'acord amb la proposta de la direcció, i només l'andalusa i la valenciana van assenyalar que esperaran a conèixer els arguments del retard del mateix Pedro Sánchez.

Astúries, que és una de les federacions més crítiques amb Sánchez, també va donar suport a la decisió de Ferraz, atès que "tot apunta" que hi haurà noves eleccions generals al juny. "No sembla que tingui gaire sentit estar recollint avals per a un congrés quan després també cal fer campanya electoral", va assenyalart el secretari d'organització de la FSA-PSOE, Jesús Gutiérrez, que va apuntar com a possibilitat que finalment el congrés se celebri després de l'estiu. També la direcció del PSOE extremeny considera que "no s'han de barrejar els temps institucionals amb els orgànics del partit", segons va assenyalar el seu portaveu, Miguel Àngel Morales.